Tentoonstelling Genezen in Congo: gisteren, vandaag en morgen.

Van 2 april tot en met 30 april komt de tentoonstelling 'Kobika ya Kongo. Genezen in Congo: gisteren, vandaag en morgen' naar Avelgem. De tentoonstelling is een organisatie van Memisa, in samenwerking met het Instituut Tropische Geneeskunde Antwerpen, de Gemeentelijke raad voor Internationale Solidariteit (GRIS), de Missiewerkgroep Avelgem, de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek en het gemeenschapscentrum Spikkerelle van Avelgem, en krijgt de steun van de Provincie West-Vlaanderen. De tentoonstelling geeft een eigenzinnige kijk op ziek zijn en genezen in Congo. Aan de hand van uniek audiovisueel materiaal en authentieke voorwerpen, doorloopt de bezoeker een boeiend parcours waarbij hij een levendig beeld krijgt van de dagelijkse praktijk in ziektebestrijding in Congo. Hierbij komt uiteraard de geschiedenis van de kolonisatie en missionering van Congo aan bod. Maar ook het recente fotomateriaal van de huidige samenleving van Congo zet de bezoekers aan tot denken over het thema basisgezondheidszorg en hun eigen houding daarbij.

De tentoonstelling nodigt uit om te kijken en te vergelijken, zowel tussen verleden en heden als tussen noord en zuid. De tentoonstelling bestaat uit 40 fotopanelen en één fotoboek. Verder worden heel wat authentieke, historische en medisch waardevolle voorwerpen (boeken, oude munten, instrumenten, kleding, geografische kaarten, …) tentoongesteld die het begrip 'basisgezondheidszorg' op een realistische manier toelichten. Eén beeldscherm toont doorlopend filmmateriaal met filmarchief van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. Iedereen is hartelijk welkom op de officiële opening van de tentoonstelling. Die vindt plaats op vrijdag 4 april 2008 om 19u30 in Spikkerelle. Schepen van ontwikkelingssamenwerking van Avelgem, mevrouw Trees Vandeputte, zal u er graag welkom heten. Daarna geeft professor Zana Etambala, historicus (KUL) een lezing over gezondheidszorg in Congo. Er is mogelijkheid tot een geleide rondleiding door Sabina Polet van Memisa. Als afsluiter wordt een receptie aangeboden door de Missiewerkgroep van Avelgem, in samenwerking met de Oxfam Wereldwinkel.

Praktisch Kobika ya Kongo. Genezen in Congo: gisteren, vandaag en morgen. Van 2 april t.e.m. 30 april 2008 Officiële opening op vrijdag 4 april om 19u30, iedereen welkom! Gemeenschapscentrum Spikkerelle , Scheldelaan 6 te Avelgem. Maandag tot en met vrijdag: 9 tot 12 uur, op dinsdag ook van 16 tot 19 uur, gratis toegang. Op deze laagdrempelige tentoonstelling kunnen Noord-Zuidgroepen, scholen en socio-culturele organisaties terecht. Voor groepen is een geleide rondleiding voorzien, maar daarvoor is vooraf reserveren noodzakelijk. Dat kan via Sabina Polet, spolet@memisa.be, 0479 85 48 92 Memisa is een ngo voor medische ontwikkelingssamenwerking. Haar voornaamste actieterrein is Congo. Voor meer informatie: www.memisa.be

Guido Van Peeterssen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here