Erfgoeddag 2008 in Gent

Op zondag 13 april is het weer Erfgoeddag. Een hele dag lang kunt u in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. Uw gastheren zijn onder andere musea, archieven, bewaarbibliotheken en verenigingen. Het thema van deze Erfgoeddag 'Wordt verwacht' neemt het denken over de toekomst als uitgangspunt. Met dit thema gingen 31 Erfgoedinstellingen in het Gentse aan de slag. Het resultaat is een gevarieerd programma met niet minder dan 42 activiteiten op 30 locaties in en rond Gent. En dit allemaal gratis! Het MSK, STAM en Archief van UGent doen enkele architectuurprojecten voor u uit de doeken. In de Kunsthal Sint-Pietersabdij, het Liberaal Archief, de Plantentuin en het Conservatorium komt u van alles te weten over het digitaliseren van erfgoedcollecties. De toekomst van het boek ontdekt u in het Poëziecentrum.

Als we het hebben over de toekomst, kunnen we niet voorbij aan de technische en wetenschappelijke vooruitgang. Hoe onderzoek onze leefwereld beïnvloedt komt u te weten in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschap. In de volkssterrenwacht Armand Pien ontmoeten twee tijdperken elkaar. U vergelijkt er zelf een telescoop uit 1880 met een moderne tegenhanger. Hoe houden we oude technieken levendig, zoals het vervaardigen van de traditionele kruisbogen van de Koninklijke Gilde Sint-Rochus? We kijken ook naar de ontdekkingen uit het verleden. Het Museum voor de Geschiedenis der Geneeskunde toont hoe de uitvindingen van de verdoving en ontsmetting bij operaties op amper twintig jaar tijd de chirurgie ingrijpend hebben gewijzigd. Met 'in blijde verwachting zijn' raakt de Gentse Erfgoeddag ook de gevoelige snaar. Bekijk prachtige geboortekaartjes van vroeger en nu in de Arteveldehogeschool en ontdek allerlei leuke en wonderbaarlijke vormen van paring en bevruchting in het dierenrijk in het Museum voor Dierkunde Ugent. Of stap binnen in één van de vier tijdsdozen in het OCMW en laat u onderdompelen in 200 jaar streven naar een betere toekomst voor 'den arme'.

U kunt op uw eigen tempo een tentoonstelling meepikken of deelnemen aan één van de tientallen rondleidingen, workshops: aan u de keuze. Wandel mee met Gandante door de Vlaanderenstraat, ontdek de evolutie van de stedenbouw in Gent in het Documentatiecentrum in Sint-Amandsberg of laat u in Vlaamse Gebarentaal rondleiden in het Archief en Museum van de Zusters van Liefde. Kom met het hele gezin naar Erfgoeddag en neem deel aan een nieuwe gezinsformule in het SMAK, werk mee aan de nieuwe opstelling in De Wereld van Kina, word toekomstdenker in het Design museum Gent of maak samen een toekomstkijker in het Huis van Alijn. En voor kinderen zijn er naar jaarlijkse gewoonte tal van workshops. Ze kunnen meebouwen aan een reuzenmaquette van Gent in het stadhuis, op zoek gaan naar de diversiteitsschat bij Kwasa Kwasa, en veel meer. Tijdens Erfgoeddag in Gent kunt u deelnemen aan het Erfgoeddagspel. Het enige wat u daarvoor moet doen, is onthouden welke tarotkaart u opmerkt op de locatie(s) die u bezoekt en u naar één van de elektronische infokiosken in de stad begeven. En misschien wint u wel een leuke prijs.

Praktisch: alle activiteiten zijn gratis en lopen van 10 tot 18 uur. De volledige informatie over de erfgoeddag in Gent staat op www.gentcultuurstad.be en op www.erfgoeddag.be. De gratis programmabrochure vindt u in de openbare bibliotheek en bij alle deelnemende instellingen of kan u bestellen bij Gent Cultuurstad op telefoonnummer 09 269 87 90.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here