Eerste Witte Pasen in 57 jaar tijd.

Het is van 1982 geleden dat er in België nog sneeuw viel met Pasen. Volgens weerman David Dehenauw is het minstens 57 jaar geleden dat er met Pasen nog een sneeuw lag in Ukkel. Het begon het rond 21.30 uur te sneeuwen in Ukkel, rond middernacht lag daar 3 cm sneeuw. "We hebben dus officieel een Witte Pasen", zegt David. Ook op Paasmaandag ligt er op vele plaatsen nog sneeuw, in Kleine Brogel zelfs 8 cm. Het is van Pasen 1982 geleden dat er op paaszondag sneeuw werd waargenomen in Ukkel. De sneeuw was toen gemengd met regen en bleef niet liggen, de minimumtemperatuur bedroeg toen 2 graden.

Ook in 1975 werd Pasen met regen en sneeuw gezegend, maar een echt sneeuwdek lag er ook toen niet. "Met Pasen 1951 kregen we een combinatie regen, hagel en sneeuw en werd 4 mm neerslag waargenomen. Of er een tijdelijk sneeuw was in Ukkel is niet meteen duidelijk uit het archief, maar vermits men regen en sneeuw gemengd waren is het weinig waarschijnlijk dat er minstens 3 cm sneeuw werd waargenomen, zoals paaszondag 2008. In de Ardennen werd op paasmaandag lokaal een sneeuwdek gemeten in 1998 (0,2 cm in Elsenborn) en in 2001 (Elsenborn, nadien overgaand in regen). In 1982 lag er op tweede Pasen in Saint-Hubert 4 cm sneeuw.

Pasen 2008 is meteen ook de koudste sinds 1975. In 1975 was de maximumtemperatuur in Ukkel 4 graden Celsius, afgelopen zondag ging het kwik er niet boven de 5,6 graden. "De precieze waarde van de maximumtemperatuur wordt pas na zeven uur vanavond exact bepaald, maar het kan maar hooguit enkele tienden afwijken van die 5,6 graden. De komende uren wordt het wisselend bewolkt met af en toe wat zon maar ook met winterse buien en sneeuw in de Ardennen. De wind wordt geleidelijk aan matig, maar aan de zee vrij krachtig met rukwinden tot 60 km/uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here