Jean Bilquin in Kunsthal Sint-Pietersabdij.

Van vrijdag 21 maart tot zondag 7 september kunt u in Kunsthal Sint-Pietersabdij terecht voor een tentoonstelling rond de Gentse kunstenaar Jean Bilquin. De uiterst persoonlijke manier waarmee hij zijn onderwerpen benadert, maakt hem tot een outsider binnen het erkende kunstcircuit. Jean Bilquin hecht veel belang aan constructie, grafische ordening en beeldend denken. Het is zijn stellige overtuiging dat kunst eigenlijk zichzelf maakt. De kunstenaar is slechts een uitvoerder, een interpretator van wat het verleden ons leert. De oudheid is door haar inhoudelijke en vormelijke weelde aan bronnen voor hem het werkterrein bij uitstek. Hij gebruikt zowel archeologische vondsten als antieke beelden en archetypes van het mens- en dierbeeld in de opbouw en samenstelling van zijn composities. Op die manier worden elementen uit de Egyptische en Griekse kunst in zijn stijl verwerkt.

Bilquins veelzijdigheid manifesteert zich in de grote veranderlijkheid van zijn oeuvre. Hij beperkt zich niet tot één welomlijnde stijl of trend. Materiaal en vorm wijzigen vaak in functie van het inhoudelijke parcours dat hij bewandelt. Dit resulteert in verrassende beelden, fantasierijke combinaties en rijke associaties. Wie het werk van Jean Bilquin kent, ziet de eenheid in de verscheidenheid en koestert meteen ook bewondering voor de voortdurende herbronning in materialen, verbeelding en techniek. Stijlen, kleuren en vormen veranderden met de jaren maar de zoektocht van de kunstenaar naar het essentieel menselijke blijft de rode draad binnen zijn werk. Bilquin weet klassieke schoonheidsidealen te confronteren met vormeloosheid en verval als tegenpolen van het ideële. Door deze combinatie wil hij het belang van het mooie, het esthetische in de verf zetten. De expositie in Kunsthal Sint-Pietersabij is opgebouwd rond acht thema's. Thema's waarvan Bilquin doorheen de jaren tot het besef is gekomen dat hij er steeds weer naar teruggrijpt. De manier waarop hij deze acht thema's steeds weer vanuit een andere invalshoek benadert, maakt van deze tentoonstelling een spannende ontdekkingstocht naar de essentie van de mens.

De tentoonstelling is open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur. Toegangsprijs: 5 euro, 3,75 euro voor groepen, senioren 55 +, jongeren van 19 tot 26 jaar. Gratis voor jongeren tot en met 18 jaar, schoolgroepen en leraren.
Kunsthal Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent, tel. 09 243 97 30, fax 09 243 97 34, e-mail drr.sintpietersabdij@gent.be website www.gent.be/spa Reservaties: tel 09 269 60 02, fax 09 225 18 14, e-mail info@boekjebezoek.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here