Online meekijken in vogelnesten

Mobillion, specialist op het gebied van mobiele diensten en web 2.0-toepassingen, levert voor de tweede maal de technische infrastructuur voor het project 'Beleef de Lente' van de Vogelbescherming Nederland. Het succesvolle project, dat vorig jaar voor het eerst van start ging, geeft vogelliefhebbers een kijkje in zes vogelnesten, waar webcams alle gebeurtenissen live registreren. Via het bijbehorende forum is het mogelijk om alle waarnemingen te bediscussiëren en worden dagboeken bijgehouden door vrijwilligers.

De Beleef de Lente-campagne heeft als doel zoveel mogelijk mensen te laten genieten van vogels en hierover met elkaar te laten communiceren. Geen eenvoudige klus, aangezien de beelden van de camera's een behoorlijke hoeveelheid bandbreedte vragen. Bovendien is het een uitdaging om de camera's op lastig te bereiken plekken te plaatsen en werkend te houden. Mobillion gebruikt voor de realisatie en het beheer van de interactieve website het zelfontwikkelde BRIX-platform. Dit social software platform zorgt onder andere voor de streaming van de camerabeelden naar het internet. De bijbehorende BRIX blogging module zorgt ervoor dat er forums en dagboeken over de beelden zijn bij te houden.

De tweede editie van 'Beleef de Lente' is deze week van start gegaan. De grote publiekstrekkers dit jaar zijn de grote stern, de lepelaar en de tropisch uitziende ijsvogel. "Het is nog spannend of de verbinding daadwerkelijk beelden oplevert", aldus Joost Hartog van de Vogelbescherming Nederland. "De ijsvogel broedt in een soort tunnel onder de grond. De webcam is bij de ingang geplaatst. Het is dus nog even afwachten of we voor het eerst in Nederland het uitvliegen van jonge ijsvogels live kunnen volgen."

Nominatie SpinAwards
De 'Beleef de Lente' campagne was vorig jaar een groot succes. De website www.beleefdelente.nl leverde ruim een miljoen bezoeken op van 243.000 unieke bezoekers. Hiervan kwam 81 procent regelmatig terug, zodat het gemiddeld aantal bezoekers op 10.000 per dag lag. Reden genoeg om het interactieve videoproject aan te melden voor de SpinAwards, de Nederlandse jaarprijzen voor creativiteit in interactieve communicatie. Uit 444 inzendingen zijn 58 nominaties gekozen in 10 verschillende categorieën. Mobillion's inzending is genomineerd in de categorie interactieve video. www.beleefdelente.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here