Geraardsbergen-Lierde, één politiezone, twee politiereglementen

Geraardsbergen en Lierde vormen samen één politiezone. Agenten van één en hetzelfde corps worden in de twee gemeenten ingezet. Een beetje ongewoon is dat er in één zone twee reglementen gelden, eentje voor Lierde en eentje voor Geraardsbergen. De agenten moeten dus de twee reglementen kennen en laten toepassen. Ook de burger moet ze uit elkaar kunnen houden. Wie beide reglementen leest merkt duidelijk dat het ene inspiratie leverde voor het andere. De overlapping is dan ook groot, toch zijn er enkele opmerkelijke verschillen. Een kleine bloemlezing.

Volgens artikel 75 mag je in Geraardsbergen je hond niet in de tuin van je buur laten lopen, in Lierde wordt dat uitgebreid tot alle huisdieren. Lierdenaars moeten dus ook hun kat binnenhouden, tenzij men kan uitleggen hoe je je kat kan leren in de eigen tuin te blijven.

In Geraardsbergen moet de loopren voor honden minstens 5 vierkante meter, in Lierde moet dit enerzijds eveneens vijf vierkante meter zijn, anderzijds is er ook een minimum van twee vierkante meter per hond (artikel71). Raadseltje: hoeveel honden mag je in Lierde houden in een loopren van vijf vierkante meter?

In G'bergen mag je geen kippen in je tuin houden als je naast een wooneigendom woont, in Lierde mag dat dan weer wel (art. 78). Er is blijkbaar een verschil in cultuur wat de omgang met dieren betreft tussen Geraardsbergen en Lierde.

In G'bergen mag je geen water uit openbare vijvers of fonteinen gebruiken om je auto te wassen, in Lierde mag dat wel. De auto ter plaatse wassen mag niet, alleen water nemen. Dus: het fonteintje voor het gemeentehuis in Lierde mag je wel gebruiken om je auto te wassen, je moet hem wel voor je deur wassen. Vissen in deze fontein mag je niet (artikel 41)

In Geraardsbergen mag je geen affiches aan de bomen hangen, in Lierde is dat wel toegelaten.

In Geraardsbergen moet je je affiches na de toegestane periode verwijderen, in Lierde moet je ze laten hangen (56)

In Geraardsbergen mag je geen glazen voorwerpen op openbare plaatsen stukslaan, in Lierde mag je helemaal niets stukgooien. Een Lierdenaar die zijn koffiekan of suikerpot wil stukgooien doet dit ofwel bij hem thuis, of gaat dat ergens in Geraardsbergen doen. (artikel 70). Niet vergeten de scherven op te ruimen!!

In Geraardsbergen mogen St Niklaas en de Kerstman vrij rondlopen, in Lierde wil de burgemeester er eerst eens over nadenken. Hetzelfde geldt voor carnavalvierders (artikel 119).

Nogal ingewikkeld daarentegen is de regeling voor geluidmakende machines.

In Geraardsbergen mag je hout zagen van 8 tot 21 uur, in Lierde van 7 tot 22 uur. In Geraardsbergen is de rust dus iets beter gegarandeerd. Behalve op zon en feestdag, in Lierde mogen er dan maar lawaaierige machines te horen zijn van 9 tot 19 uur. (artikel 106). Voor wie het nog niet duidelijk is: het is niet het adres van degene die de machines bedient dat telt, wel de plaats waar de machines ingezet worden.

Sommige lezers zullen de wenkbrauwen fronsen en zich afvragen of dit allemaal wel klopt. Sommige bepalingen lijken inderdaad nogal onwaarschijnlijk of zelfs lachwekkend. Daarom vermelden we ook telkens het desbetreffende artikel zodat de lezer zelf kan nagaan wat er in de reglementen staat. Ze zijn te raadplegen op de websites van Geraardsbergen en Lierde. Wim Thienpont voor Groen! Lierde en Geraardsbergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here