Vlaamse wint Theater Festival Cement in Den Bosch

Tijdens de negende editie van het theater– en dansfestival Festival Cement in het Nederlandse Den Bosch won de jonge Vlaamse theatermaakster Leen Braspenning zopas de Dioraphte Stimuleringsprijs ter waarde van 7.500 euro. Festival CEMENT is een podium voor jonge, talentvolle theatermakers, dansers, acteurs, regisseurs, choreografen, performers, filmers en muzikanten. Leen Braspenning won de prijs voor haar productie Disco Pigs met in de hoofdrollen Marie-Ange Gillis & Dries Beugels.

Leen Braspenning woont in Gent en is een jonge theatermaker en beeldend kunstenaar. Ze studeerde beeldhouwkunst aan Sint-Lucas in Gent en volgde de opleiding tot docent drama aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, waar ze vorig jaar ook de Jacques De Leeuw Jong Toptalentprijs won. De Dioraphte Stimuleringsprijs wordt toegekend aan een jonge maker die een voorstelling op het festival 2008 had staan. Met deze prijs wil Festival CEMENT de verdere ontwikkeling stimuleren van deze maker. De prijs wordt niet zozeer toegekend aan het concrete project dat op het festival staat als wel aan de persoon in kwestie. De winnaar wordt uitgenodigd op Festival CEMENT 2009.

De Dioraphte stimuleringsprijs is een prijs van 7500 euro die Festival CEMENT kan toekennen dankzij stichting Dioraphte. De deelnemers zijn allen pas afgestudeerden: Peerke Malschaert, Casper Vandeputte, Leen Braspenning, Hanna Jansen Albert van Andel, Michiel de Regt, Arno Schuitemaker, Miroslav & Tegest en Linda Savelkouls. De jury bestond uit: Steven Peters (artistiek coördinator Zuidelijk Toneel), Erik Whien (theatermaker) en Raymond Frenken (journalist en organisator) en prees Leen Braspenning unaniem omwille van haar grote professionaliteit, de heldere theatrale keuzes die ze maakt, het interessante artistieke team dat ze om zich heeft weten te verzamelen en het optimaal en weloverwogen gebruik van theatrale middelen. Volgens de jury getuigt Disco Pigs van een enorme energie en theaterdrift.

Winnaar Leen Braspenning bewerkt op dit moment het filmscript van Dekaloog (van Pools filmmaker Krzysztof Kieslowski) voor theater. Voorziene première november 2008. Het prijzengeld zal gebruikt worden voor deze productie. Voor Dekaloog kreeg Leen ook steun van de Provincie West-Vlaanderen en vzw TarTarT. Meer info over Leen Braspenning op www.brasart.be Contact: info@leenbraspenning.be

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here