België wil geen Guantanamo-gevangenen

Minister van Buitenlandse Zaken De Gucht bevestigt op vraag van senator Geert Lambert dat België vorig jaar geweigerd heeft om gevangenen van Guantanamo Bay in ons land op te vangen. De Verenigde Staten hadden enkele Europese landen, waaronder België, voorgesteld om mensen die zonder enige vorm van proces in het kamp worden vastgehouden op te vangen onder de voorwaarden van de VS. De Gucht antwoordde niet op de vraag welke die voorwaarden waren. Lambert zal die vraag dan ook opnieuw stellen.

In januari 'vierden' sommige gevangenen in Guantanamo hun zesde jaar opsluiting zonder proces. Om te herinneren aan deze schande organiseerde Amnesty International in verschillende landen protestacties. In Brussel werd Geert Lambert samen met enkele collega's na een protestactie ontvangen door een medewerker van de Amerikaanse ambassade: "Hij bevestigde dat er in het gevangenenkamp wel degelijk mensen onschuldig vastzitten en dat anderen nog steeds geen eerlijk proces hebben gekregen. Toch zijn de modaliteiten voor hun vrijlating nog niet bekend. Van schadevergoeding of onmiddellijke vrijlating is geen sprake."

De diplomaat stak wel een verwijtend vingertje op naar Europa omdat de Europese regeringen niet bereid zijn om die onschuldige gevangenen op te nemen… onder de condities die de VS ons opleggen. Lambert wilde dan ook van minister De Gucht weten of België die vraag gekregen heeft, of onze regering op die vraag is ingegaan en wat die condities waren.

Lambert: "De Gucht antwoordde dat de vraag wel degelijk gekomen is, maar dat België negatief geantwoord heeft omdat men hier te druk bezig was met interne ruzies. Op mijn vraag welke voorwaarden de VS stelde voor de uitlevering van gevangenen, kwam evenwel geen antwoord. Toch kan die informatie nuttig zijn om uit te maken of de Belgische regering van lopende zaken de overbrenging van gevangenen terecht geweigerd heeft." Geert Lambert zal die vraag dan ook opnieuw indienen.

Hij wil ook weten of het ging om gevangenen waarvan geweten is dat ze onschuldig vastzitten en hoe de regering vandaag zou reageren op een gelijkaardige vraag.

Bron: Spirit

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here