Gentse karnavalisten op het stadhuis.

Donderdagavond werden de Gentse karnavalisten officieel ontvangen op het stadhuis ter gelegenheid van de afsluiting van het carnavalsseizoen. De gekende Gentse carnavalsverenigingen waren allen present maar eerst mochten schepen De Caluwe en voorzitter Patrick Van Damme een woordje 'placeren'. Daarbij klonk hier en daar een kritische noot. Er waren enkele incidenten en op een zeker ogenblik zag het er naar uit dat de Engelenraad uit Sint-Amandsberg er mee zou stoppen, gelukkig was dit niet waar. Ook rond de loods voor de carnavalswagens in De Porre doken er heel wat problemen op, maar hier ziet het er naar uit dat dankzij schepen Christophe Peeters een oplossing komt. De oplossing is een loods in de Roggestraat, als de tonnen rommel en sluikstort dat de krakers achtergelaten hebben opgeruimd geraakt ten minste.

Voorzitter Patrick Van Damme was vooral trots op het Ledebergse karnaval dat hoge ogen gooit. Maar ook Sint-Amandsberg en Gent Centrum waren goed vertegenwoordigd, was het wel jammer dat de kleine Gentse stoet compleet uitgeregend werd. De Ledebergse karnavalisten zitten door de renovatie van de feestzaal in Ledeberg op vier verschillende locaties en dat verloopt zeker niet naar wens, maar dat hebben ze er in Ledeberg voor over. Een spetterende Plateaushow en een prachtige stoet met meer dan 80% eigen gebouwde wagens en het prachtige weer waren de uitschieters. Natuurlijk mag ook de verbroedering met de vrienden uit Wiesbaden – Die Biebricher Waden – met gulden letters in het karnavalboek geschreven worden. Nog eens het bewijs dat karnaval, als het op een goede manier gevierd wordt, heel veel vriendschap kan genereren, zelfs over de grenzen heen.

Schepen De Caluwe benadrukte de belangrijke rol van het carnaval en hoopt dat het carnaval meer erkenning en respect krijgt. Er moet echter hard gewerkt worden aan de samenwerking en de solidariteit onder de Gentse carnavalisten. De Caluwe beseft dat dit ook de verantwoordelijkheid is van de Stad. Er zullen dus gesprekken komen over de drijfveren, de ambities, de noden en de kansen van carnaval. Slagen deze gesprekken dan wordt er zeker geïnvesteerd en een nog beter, nog mooier en nog vrolijker carnaval. Op de receptie achteraf werd er vriendschappelijk gepraat over de noden en toekomst van carnaval. Het ziet er naar uit dat Gent weet hoe belangrijk carnaval is voor Gent en de carnavalisten beseffen hoe belangrijk het is om samen te werken.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here