Europa op weg om de VS voorbij te streven in Wi-Fi-gebruik

In de tweede helft van 2007 liet Wi-Fi opnieuw een sterk resultaat zien. Het zakelijke gebruik van hotspots steeg met 89% ten opzichte van de tweede helft van 2006. Op basis van gegevens uit meer dan 2 miljoen sessies gedurende deze periode, bleek opnieuw dat de Europese groei in Wi-Fi gebruik, de groei binnen de Verenigde Staten snel achter zich laat. Het wereldwijde aandeel van Europa steeg van 31% naar 40%, terwijl het Amerikaanse gebruik van Wi-Fi van 59% naar 51% daalde. Londen wist zijn voorsprong als Wi-Fi-wereldhoofdstad ruimschoots te vergroten. Het Wi-Fi-gebruik steeg namelijk met 156% ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor.

Latijns-Amerika was een nieuwe regio die een uitzonderlijke groei op het gebied van Wi-Fi liet zien. Gedurende de tweede helft van 2006 steeg het Wi-Fi-gebruik explosief met 133% ten opzichte van dezelfde periode in het jaar daarvoor. Brazilië slaagde er zelfs in om tot de top 10 van landen wereldwijd toe te treden door het Wi-Fi gebruik te verdrievoudigen. Bij de steden wist Tokio met maar liefst 118% te groeien, ging New York daarmee voorbij en eindigde achter Londen en Singapore op een derde plaats. De groei in Japan bevestigt de gegevens van IDC, die aangeven dat het aantal mobiele werkers in Japan wereldwijd gezien de snelste groei doormaakt.

Zakelijke reislocaties bleven het veld domineren, en zijn wereldwijd inmiddels goed voor meer dan drie van elke vier sessies. Luchthavens voerden de lijst van meest gebruikte Wi-Fi-locaties aan met 45% van alle sessies. Hotels blijken echter zienderogen aan populariteit te winnen met een groei van 146%. Hotels zijn daarmee goed voor 29% van het wereldwijde gebruik, een stijging ten opzichte van de 23% in het jaar daarvoor. Nieuwe locaties zoals spoorwegstations en veerboten droegen ook bij aan de groei. Het gebruik op spoorwegstations liet jaar na jaar een indrukwekkende stijging van 238% zien. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze groei aanhouden als gevolg van de installatie van nieuwe Wi-Fi-faciliteiten in treinen. Deze explosieve groei werd voornamelijk bevorderd door Londen en Tokio, waar reizen met de trein noodzakelijk is voor forenzen.

Voor lokale mobiele gebruikers bleken restaurants met Wi-Fi veelbelovende gelegenheden. Het groeipercentage van restaurants liet die van traditionele Wi-Fi-locaties in de retailsector zoals cafés en boekenwinkels ver achter zich. Het Wi-Fi-gebruik in restaurants steeg met 217% ten opzichte van het vorige jaar, terwijl het gebruik in cafés slechts 35% en het gebruik in boekwinkels 26% groeide. Gedurende dezelfde periode groeide het aandeel van restaurants van 9% tot 16%, voornamelijk ten koste van cafés, waarvan de groei daalde van 54% naar 44%.

Wi-Fi gebruik in Nederland en België

Zowel Nederland als België zijn opgenomen in de top 10 landenlijst, respectievelijk op de 5de en 9de plaats. In Nederland is het Wi-Fi hotspot gebruik met een groei van 106% drastisch toegenomen in het tweede kwartaal van 2007 vergeleken met dezelfde periode in het voorgaande jaar. Schiphol Airport is een plaats gestegen, naar nummer 7 van de top 20 wereldwijde luchthavens, met een verdubbeling van het aantal sessies vergeleken met dezelfde periode in 2006.

In België is het hotspot gebruik in de tweede helft van 2007 gestegen met 137% in vergelijking met dezelfde periode in 2006. De toename in gebruik van hotspots in de tweede helft van 2007 is, vergeleken met de daar aan voorafgaande zes maanden, het hoogste onder de top 10 landen in de wereld. Met een gemiddelde van 102 minuten per sessie, verbinden zakelijke gebruikers zich het langste in België vergeleken met de andere top 10 landen wereldwijd.

Voor meer informatie, bezoek www.ipass.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here