Overvloedige regenval 20 juli 2007 erkend als ramp

Op 20 juli 2007 werd de provincie Oost-Vlaanderen getroffen door overvloedige regenval. Zoals voorzien in de wet op de rampenschade van 12 juli 1976, werden de Oost-Vlaamse gemeenten bevraagd naar de schade op hun grondgebied. Dat resulteerde in 333 meldingen van schadegevallen, verspreid over 22 gemeenten. Het dossier werd vervolgens voor erkenning aan de Minister van Binnenlandse Zaken die het samen met het advies van het KMI, voor goedkeuring aan de Ministerraad voorlegt. De overvloedige regenval van 20 juli 2007 werd erkend als ramp. Deze erkenning is in het Belgisch Staatsblad van 12 maart 2008, vandaag dus, gepubliceerd.

Uiteindelijk werden volgende gemeenten erkend: Aalst, Brakel, Erpe-Mere, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Lede, Ninove, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Niklaas, Wichelen, Zottegem. De aanvragen van de gemeenten Assenede, Beveren, Denderleeuw, Laarne, Lochristi, Lokeren, Oudenaarde, Ronse, Zulte en Zwalm werden niet aanvaard omdat er een negatief advies was van het KMI. Het KMI oordeelde dat de weersomstandigheden niet het vereiste uitzonderlijk karakter vertonen zoals voorzien in de reglementering. Zowel particulieren als rechtspersonen die door deze ramp schade geleden hebben, kunnen een dossier indienen voor het bekomen van een financiële tegemoetkoming. Het dossier moet ingediend worden bij de gouverneur, dienst Rampenfonds, Kalandeberg 1, 9000 Gent. De dossiers moeten ten laatste ingediend worden op 30 juni 2008.

Personen die een aanvraag willen indienen, moeten steeds vooraf contact opnemen met hun verzekering en hun dossier met de nodige bewijsstukken vervolledigen. De formulieren kan men verkrijgen bij de betrokken gemeentebesturen. De gemeenten beschikken over de nodige formulieren en het vademecum voor het indienen van een aanvraag. Bovendien heeft iedere gemeente een ambtenaar aangeduid om de geteisterden te helpen en te begeleiden bij het samenstellen van hun dossier. De getroffenen kunnen voor meer informatie dus altijd rechtstreeks bij hun gemeente terecht. Het Rampenfonds en de betrokken gemeentebesturen dringen er bij de getroffenen op aan om niet te wachten met het indienen van hun aanvraag tot 30 juni 2008, maar zo spoedig mogelijk hun dossier in te dienen.

Inlichtingen: Federale directie Civiele Veiligheid (Nieuw adres!) Dienst Rampenfonds. Kalandeberg 1, 9000 Gent tel. 09 267 88 51.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here