Duizend Vredesvrouwen

In 2005 werden gelijktijdig 1.000 vrouwen voorgedragen voor de Nobel Vredesprijs. Een grap? Helemaal niet! Het idee kwam van de Zwitserse Ruth-Gaby Vermot-Mangold die tal van vluchtelingenkampen en oorlogsgebieden bezocht had en getroffen werd door de dikwijls onzichtbare inzet van vrouwen voor vrede en mensenrechten. Vandaar dat de beweging "Peace Women across the Globe" op zoek ging naar duizend vrouwen die zich, overal verspreid in de wereld, inzetten voor vrede, mensenrechten en het recht op basisbehoeften, die strijden tegen racisme, geweld en ongelijkheid en uitbuiting. Dat leidde tot een tentoonstelling die in 2005 voor het eerst getoond werd in Zürich en nadien rondreisde in China, de Verenigde Staten en Europa. Voor Vlaanderen is het de Nederlandstalige Vrouwenraad die de tentoonstelling ter beschikking stelt in het kader van de campagne "Vrouwenkracht is vredesmacht" die ijvert voor de toepassing van de VN resolutie 1325 rond vrouwen, oorlog en vrede. De tentoonstelling kadert tevens in de internationale vrouwenmaand met een hele reeks boeiende activiteiten

De tentoonstelling omvat de portretten van de 1.000 genomineerde Vredesvrouwen, waaronder ook de Belgische Jeanne Devos. Voor Vlaanderen wordt het geheel gepresenteerd in een installatie van kunstenares Renate Els Aerts. Een prachtig fotoboek en een geluidsmontage vervolledigen het geheel. Plechtige opening op de vooravond van de Internationale Vrouwendag op vrijdag 7 maart om 18.00 uur. Er is een voordracht door mevrouw Norma Cruz, vrouwenrechtenactiviste en boegbeeld in de strijd tegen geweld op vrouwen in Guatemala. In 2006 richtte ze een organisatie op voor het verlenen van psychologische en juridische ondersteuning aan familieleden van vermoorde vrouwen. Zij is één van de 1.000 vredesvrouwen en zij zal het hebben over de situatie van de vrouwen in Guatemala (Spaans met tolk). De tentoonstelling heeft plaats in het Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9,Gent, van 8 tot en met 30 maart en kan dagelijks bezocht worden tussen 10 en 17 uur. Toegang gratis. www.vrouwenraad.be

Guido Van Peeterssen.

Agenda:

8 maart, 20 uur: Het verhaal van Jeanne Devos. Zaal Torrepoort, Poel 7 te Gent Toegang: 8 EUR Een unieke gelegenheid om de enige Belgische genomineerde onder de 1.000 vredesvrouwen aan het woord te horen! Zuster Jeanne Devos zal vertellen over haar werk met vrouwen en kinderen die in Mumbai, India, als huispersoneel werken.Een organisatie van KAV (lid van "Oog in Oog")
Alle info: KAV Oost-Vlaanderen , tel. 02 220 30 60, buitengewoneactiviteiten@kav.be

8 maart: KAV organiseert een krokusverkoop in het centrum van Gent. De opbrengst gaat integraal naar een vrouwenproject in India. ACV bedeelt begin maart een gadget in bedrijven en op openbare plaatsen, met een boodschap rond de combinatie van gezin en arbeid.

9 maart, 11 uur: Nedda El-Asmar- verleidelijke eenvoud: clair-obscur. Causerie met Nedda El-Asmar, geïnterviewd door Griet Pauwels. Nedda El-Asmar is Belgisch Designer 2007, geprezen voor haar originele verfijning en organische stijl.
Design museum Gent, Jan Breydelstraat te Gent. Info 09 267 99 99 of museum.design@gent.be

11 maart, 11.30 uur. Lunchgesprek met Jennie Vanlerberghe over 'Vrouwen op de vlucht'
Zoveel vrouwen leven in landen in conflict waar ze slachtoffer worden van vernederingen en misdaden. Ze dromen van een vlucht naar het rijke Westen, maar zelfs dat draait meestal uit op een drama. Journaliste Jennie Vanlerberghe vertelt hun verhaal. Een organisatie van Oog in Oog en de Stad Gent. Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent.
Inschrijven via Gentinfo: 09 210 10 10 Toegang gratis, inschrijving verplicht

16 maart,15 en 20 uur: theaterstuk Is-Man. NTG, Sint-Baafsplein te Gent. Wie ooit "De Gesluierde Monologen zag" van de Nederlandse theatermaakster Adelheid Roosen, zal het erover eens zijn dat dit een voltreffer was. Nu heeft zij een aantal moslimmannen bij elkaar gebracht die vertellen over eerwraak en de Nederlandse maatschappij. Een eerlijk en aangrijpend portret. Niet te missen! Informatie: 09 229 32 11 of rosheen.demaret@agora-gent.be Tickets: NTG 09 225 01 01. Toegang: 12 euro.

Het Wereldcentrum biedt je de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan rond Vrouwen & Vrede. Als steunpunt voor mondiale vorming in Oost-Vlaanderen kan je er terecht voor gratis te ontlenen educatief materiaal en voor gesubsidieerde workshops. Tel. 09 233 75 46, mail: greet@wereldcentrum.be of www.wereldcentrum.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here