Sfeer 2008, de groene woonbeurs.

Nog nooit waren interieur en exterieur zo met elkaar versmolten als vandaag. Sfeer slaat al jaren de brug tussen deze werelden en staat er ook deze keer weer met een concept dat prikkelt en inspireert. Interieur, tuin en zwembad versmelten er tot een bruisend event van puur design tot landelijke romantiek, van strakke lijnen tot frivole krullen. Maar Sfeer zou Sfeer niet zijn zonder de specials: kleine en grote extra's waar het publiek reikhalzend naar uitkijkt. Naast de oude getrouwen zijn er enkele aantrekkelijke nieuwkomers. Dat Sfeer 2008 kiest voor een groene beurs mag niet verwonderen, Sfeer is interieur én tuin, en is bekommerd om wat er met de natuur gebeurt, een engagement dat zich ook toont bij de inrichting van onze directe woonomgeving. Verwacht je aan mooie, maar duurzame producten, die meer dan een leven lang meegaan, innovatieve en tegelijk sexy ideeën voor een betere wereld, design waarover is nagedacht en dat met liefde is gemaakt.

De groene draad is binnen Sfeer 2008 overal aanwezig. Via slimme dingen die exposanten tonen zoals zwemvijvers maar ook het werk van een heel nieuwe generatie ontwerpers die geëngageerd en maatschappij- en milieubewust bewust bezig zijn met respect voor emoties en de kleine dingen rondom ons. Zo is er aandacht voor de kinderwoonwereld. En er is een tentoonstelling rond wonen met respect voor mens en milieu in de inkomhal van Sfeer. De kringwinkels herstellen afgedankte huishoudtoestellen en brengen ze zo terug in een betaalbaar circuit in plaats van op de gigantische afvalberg. Ook zij krijgen een plaatsje in deze prestigieuze tentoonstelling.

Sfeer zoekt de trends op en zet ze in de spotlights! Dit jaar zijn we helemaal verslingerd aan mooie muren (sexy muren). Je interieur restylen door de wanden aan te pakken: van prachtige kleuren en effecten, over eigenwijs behang, persoonlijke vinylsymbolen en teksten en driedimensionale effecten. Verf- en behangadviseurs staan er klaar om je persoonlijke ideeën te vertalen. Maar we willen natuurlijk ook graag shoppen. Trendwatchers leren ons dat in tegenstelling tot al het ecominderen waarover het steevast gaat, er zoiets bestaat als 'Instant fulfilment'. Men komt niet altijd naar een beurs om een volledig salon of een aangelegde tuin te kopen maar evengoed voor een klein, aantrekkelijk accent in hun in- of exterieur. Een aantal deelnemers bieden ook kleinere woonaccessoires aan op de beurs.

Sfeer organiseert voor de zesde keer 'Buiten Verbeelding', een ondertussen prestigieuze prijs voor de jonge, pas afgestudeerde, tuinarchitect. Mooi om te zien dat er een nieuwe generatie tuinarchitecten is opgestaan. Boeiende jonge mensen met veel waardering voor het milieu en nieuwe concepten in de tuinsector. Thema dit jaar is 'Secret Places'. Overal in onze directe omgeving zijn er plekken die we achteloos voorbijlopen. Het zijn op het eerste zicht vaak onbehagelijke, zinloze, doodse plekken. Ze stralen een laag veiligheidsgevoel uit en er wordt over het algemeen respectloos mee omgegaan. Voorbeelden hiervan zijn tankstations, verlaten sites of plekken die hun functie verloren hebben. Maar ook in onze eigen leefomgeving zijn er plekken waar je op het eerste zicht geen kwalitatieve buitenruimte in ziet. Lichtkokers, daken, brede trottoirs, koertjes: wanneer je wat beter kijkt kunnen deze omgevormd worden tot aangename buitenruimtes. Het komt er op neer de ziel van de plek te vinden. Mits enige creativiteit en inventiviteit kunnen deze getransformeerd worden tot je eigen Secret place.

Praktisch: Sfeer is synoniem voor interieur, tuin en zwembad en kreeg in 2007 op twee weekends 58.000 bezoekers over de vloer. Ook dit jaar gaat Sfeer door in de gebouwen van Flanders Expo te Gent en is gespreid over twee lange weekends: 8, 9 en 10 en 14, 15 en 16 maart. Sfeer opent traditiegetrouw met 'De Nacht van Sfeer' op 8 maart van 19 tot 23 uur met een wervelende party Bezoekers kunnen er in een gemoedelijke sfeer de stands ontdekken, en er is tijd voor een hapje, een drankje en de juiste muziek om in de mood te geraken. De toegangsprijs bedraagt 8 euro, meer info via info@sfeer.be of www.sfeer.be

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here