Natuurpunt start restauratie van een unieke kapel in de Zwalmvallei

Decennialang zet Natuurpunt zich niet alleen in voor bedreigde natuur in Vlaanderen, maar ook voor de cultuurhistorische waarden in haar natuurgebieden. Zo ook in de Oost-Vlaamse Zwalmvallei. In het natuurgebied "Middenloop Zwalm" in Boembeke ligt langs de publieke wandelroute een unieke kapel die hoogdringend aan restauratie toe is. Aanstaande vrijdag starten de restauratiewerken. Natuurpunt is momenteel op zoek naar giften om die restauratie te voltooien.

De reliëfrijke zwalmvallei is rijk aan prachtige natuur en tal van cultuurhistorisch waardevolle elementen die in sterke mate de aantrekkingskracht van de streek bepalen. De bezoeker kan genieten van de kronkelende Zwalm, zijn watermolens, bloemrijke graslanden, bossen kapelletjes en bloeiende boomgaarden.

Helaas staan veel van die natuur- en cultuurwaarden onder druk. Natuurpunt werkt dan ook in de Zwalmvallei aan het uitbouwen van het natuurgebied 'Middenloop Zwalm'. Tot op heden werd 75ha natuur en landschap veiliggesteld voor de volgende generaties. Daartoe horen onder meer de Boembekemolen en een prachtige oude boomgaard aan de Langendries.

De boomgaard werd reeds eerder door Natuurpunt onder handen genomen: ontbrekende bomen werden vervangen door nieuwe exemplaren van oude rassen, zieke bomen werden bijgesnoeid en rondom de boomgaard werd een meidoornhaag aangeplant. Het lot van de verwaarloosde kapel, op de hoek van de boomgaard, werd in handen genomen door een team vrijwilligers van Natuurpunt. Zij voerden eigenhandig de meest dringende kleine werken uit.

De kapel heeft echter dringend nood aan een grondige restauratie: de fundering is in zeer slechte staat, zodat de kapel aan de voet stilaan uit mekaar schuift. Verder is er werk aan onder meer het dak, het buitenschrijnwerk en de schilderwerken binnenin.

Dankzij een belangrijke financiële steun van de Vlaamse overheid en in nauwe samenwerking met het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen zal de restauratie van de kapel aanstaande vrijdag starten. In de eerste fase wordt de fundering, het dak en de vloer hersteld, vervolgens komt het schrijnwerk en het interieur aan bod. Natuurpunt wil de restauratiewerken tegen de zomer van 2008 beëindigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here