Een nieuw hoofdstuk voor bewoners van Het Heiveld.

Betekent verhuizen naar een rusthuis afscheid nemen van het leven dat men opbouwde? Is er nog ruimte voor liefde en affectie tussen de rusthuismuren? Wie de stap zet naar een woon- en zorgcentrum worstelt met twijfels, angst en onzekerheid. Hoe mensen dit proces beleven wordt op een indringende en aangrijpende manier in beeld gebracht door het Gentse Victoria Deluxe. 'Een nieuw hoofdstuk' kwam tot stand met de bewoners, de familie en het personeel van het woon- en zorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg.

Deze documentaire is de vierde succesvolle productie die vzw Victoria Deluxe samen met de bewoners en het personeel van een OCMW rust- en verzorgingstehuis realiseert. Na de gesmaakte producties 'Het land van belofte' en 'Soigneren' in De Vijvers in Ledeberg en 'Nu Nog Niet' in De Liberteyt in Wondelgem werd een vierde project opgezet in Het Heiveld te Sint-Amandsberg. OCMW Voorzitter Geert Versnick: "Met deze documentaire wil het OCMW Gent samen met Victoria Deluxe een integer verhaal brengen over hoe mensen de opname en het onthaal in een rusthuis ervaren en wat er hierbij kan verbeterd worden".

OCMW Gent investeert sterk in het huislijk maken van de woon- en zorgcentra. Alle campussen hebben de laatste jaren baanbrekend werk verricht in het herinrichten van het interieur, het aanleggen van leeftuinen en het integreren van huisdieren in de woon- en zorgcentra. De documentaire is een manier om kennis te maken met het leven en de emoties tussen de rusthuismuren. "Een opname is een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven en als we dat proces op een menswaardige manier in beeld brengen kan dit alleen maar de drempel voor senioren verlagen" stelt directeur Geert Roggeman. "Deze documentaire werpt een nieuw licht op ouderenzorg en we maken het dan ook graag bekend bij het grote publiek, zodat ook studenten met een zorgende opleiding, andere organisaties en de burger zien dat een woon- en zorgcentrum een nieuwe thuis kan betekenen".

Cineaste Ellen Vermeulen ging samen met alle betrokkenen op zoek naar wat het betekent om opgenomen te worden in een woon- en zorgcentrum. Hoe gaat men om met afscheid nemen en met een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, nieuwe gebruiken? Wat neemt men mee en laat men achter? Hoe beleeft men de eerste dag in zijn nieuwe thuis? Naast individuele gesprekken organiseerde Victoria Deluxe wekelijkse groepsgesprekken. De bewoners delen er hun ervaringen en verhalen, hun emoties en herinneringen.

Ellen Vermeulen ging aan de slag en schreef het scenario voor deze indringende documentaire. Het werd een verhaal van mensen die vervuld van levenservaring die zich scharen in de schaduw en de luwte van de eeuwenoude boom, op een bankje langs hun lange levensweg. Midden het gebouwencomplex van het Het Heiveld staat een eeuwenoude boom. Telkens het herfst wordt, verliest de boom zijn bladeren. De wegen van tal van mensen, die in de herfst van hun leven zijn, komen rond deze oude boom samen. Ze hebben elkaar niet gekozen en hebben elk een ander leven geleid. Iedere bewoner draagt vele herinneringen met zich mee, samengebundeld in een kleine kamer. Elkeen heeft een waaier van verhalen, verpakt in dozen om ze soms met een gerust gevoel, soms met een onverwerkt verdriet uit te zetten en op te hangen aan de muren van Het Heiveld.

"Een nieuw hoofdstuk" is te bekijken op vrijdag 7 en zaterdag 8 maart om 19 uur of op zondag 9 maart om 15 uur in Trefcentrum Wibier, Antwerpsesteenweg 768, 9040 Sint-Amandsberg (Gent). Inkom: 3 euro. Reservatie: servaas@victoriadeluxe.be of telefonisch: 09 324 80 26. Meer informatie op www.ocmwgent.be of www.victoriadeluxe.be
Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here