Internationale Leerstoel Francine Gooris buigt zich over zwangerschap en armoede

COMPahs (Het onderzoekscentrum van de Arteveldehogeschool) en de opleiding Bachelor in de vroedkunde van de Arteveldehogeschool organiseren op donderdag 6 en vrijdag 7 maart voor de derde keer de Internationale Leerstoel Francine Gooris. Thema van de studiedagen is 'Perinatal care and poverty. A challenge for midwives'. De leerstoel richt tweejaarlijks een wetenschappelijk symposium in. Dat richt zich tot vroedvrouwen, gynaecologen, kinderartsen, neonatologen, anesthesisten, huisartsen, psychologen, verpleegkundigen, sociaal werkers en alle geïnteresseerden die betrokken zijn bij de zorg voor armen. De studiedagen hebben plaats onder de auspiciën van CERA, Kind en Gezin, de Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen en de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (VVOG).

De Francine Gooris prijs maakt deel uit van de Internationale Leerstoel Francine Gooris. Dit jaar heeft de selectiecommissie Geertrui Van Brempt verkozen tot laureaat. Zij is een Vlaamse vroedvrouw die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de herprofilering van de Vlaamse/Belgische vroedvrouw, zowel in binnen- als buitenland. De uitreiking van de prijs vindt plaats op donderdag 6 maart. Kansarmoede en een gedaalde perinatale 'outcome' zijn onlosmakelijk verbonden. Sinds 2004 engageren de Arteveldehogeschool, CERA en de Provincie Oost-Vlaanderen zich om hieraan iets te doen. Via interviews werd de beleving van het geboorteproces en de zorgverlening bij kansarmen en zorgverleners onderzocht. De onderzoeksresultaten worden voorgesteld tijdens het symposium. De aanbevelingen worden verwerkt in een vormingsprogramma tot een betere samenwerking tussen gezondheidswerkers en generatiearmen. Deze vierdaagse vorming vindt plaats op 18 maart, 8 april, 22 april en 6 mei 2008.

Kansarmoede is geen lokaal probleem en de zorg voor de kansarmen geen zaak van vroedvrouwen alleen. Dit wordt weerspiegeld in het programma van de leerstoel dat met boeiende uiteenzettingen belooft uniek te zijn. Professionelen, ervaringsdeskundigen uit binnen- en buitenland, wetenschappers en practici komen aan het woord in voordrachten en workshops. Het symposium, de prijsuitreiking en de infomarkt vinden plaats in de Arteveldehogeschool, Campus Brusselsepoort, Brusselsepoortstraat 93, 9000 Gent. Het volledige programma van de Leerstoel is te consulteren via Leerstoel Francine Gooris.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here