Hangjongeren worden verjaagd met de Mosquito

Vlaams Volksvertegenwoordiger Joris Vandenbroucke heeft in het Vlaams Parlement gepleit voor een verbod op de verkoop en het gebruik van de "Mosquito", een apparaat waarmee zogenaamde 'hangjongeren' verjaagd worden door middel van ultrasone tonen die pijnlijk zijn voor oren van niet-volwassenen.

"In Vlaanderen loopt het (nog) niet zo'n vaart zoals in Nederland en Groot-Brittanië waar de Mosquito op steeds meer plaatsen opduikt, maar toch is grote alertheid geboden", aldus Joris Vandenbroucke, "de Mosquito is namelijk een discriminerend en gewelddadig apparaat. Het viseert àlle jongeren, zonder onderscheid. En dat is totaal ontoelaatbaar.".
Met de Mosquito wordt alweer een grens overschreden in het diaboliseren van jongeren. Zij moeten nu blijkbaar fysiek uit de publieke ruimte verjaagd worden. Een greep uit recente berichtgeving laat ons bijna geloven dat jongeren een gevaar voor de samenleving vormen : gaming zet aan tot gewelddadig gedrag, op café gaan jongeren zich massaal te buiten aan comazuipen en kaartspelen is de kortste weg naar een gokverslaving. Joris Vandenbroucke : "Ik denk echter dat we ons stilaan de omgekeerde vraag moeten stellen : jong zijn in onze samenleving, màg dat nog?".

Niemand ontkent dat er jongeren zijn die ongewenst gedrag vertonen. Maar er zijn andere, humanere manieren om met deze kleine minderheid om te gaan en hun problemen aan te pakken. Maatregelen waarvoor de hele groep van jongeren een prijs moet betalen zijn onaanvaardbaar. Het is een zwaktebod voortvloeiend uit een egoïstische "eigen-generatie-eerst" mentaliteit. De anti-jongeren zoemer heeft zijn naam niet gestolen. "Mosquito" betekent immers zoveel als mug. Muggen worden door een gemiddeld mens ervaren als uiterst irritant ongedierte, liefst te verdelgen met een fatale mep of veel insecticide. "Ik mag toch aannemen, dat dit niet de manier is waarop we met jongeren willen omgaan?", besluit Vandenbroucke.

3 REACTIES

  1. http://www.eerstehulpbijrecht.nl/fragment/recht-regio/zijn-kattenverjagers-toegestaan#comment-33949… < Mr. Visser doet uitspraak over gebruik van een kattenverjager/mosquito.

    Onze buren hadden een kattenverjager dat een soortgeluid maakt als een Mosquito. Onze dochter van 2 heeft haar oren tot bloedens toe open gekrabd nadat zij voor het apparaat liep. Ik kreeg last van tinnitus klachten, ook wel oorsuizen genoemd. Het geluid blijft gewoon doorgaan terwijl het er niet meer is. Helaas kan dit niet wetenschappelijk bewezen worden. Ook Engelse jeugd heeft deze klachten gehad, daar waar het apparaat is uitgevonden in Engeland. Verschil met kattenverjager is dat een kattenverjager wel een volume kan geven van 140dB!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here