Fototentoonstelling 50 jaar Kunsthal Sint-Pietersabdij

1958 is voor België het memorabele jaar van de wereldtentoonstelling in Brussel: Expo 58. In heel het land en ook in Gent bruiste het van nieuwe initiatieven. In de voormalige Sint-Pietersabdij, die nog in volle restauratie was, organiseerde het stadsbestuur een eerste historische tentoonstelling. Het gebouw was kort daarvoor, in 1951, door de Stad Gent opnieuw verworven van het Belgische leger. Sindsdien is er veel gebeurd. De abdij werd geleidelijk gerestaureerd en de tentoonstellingen groeiden in aantal en aanzien.

Het resultaat mag gezien worden. De abdij, die mee aan de oorsprong ligt van de Gentse geschiedenis, is een volwaardige kunsthal geworden, in een bijna volledig gerestaureerd gebouw, wijngaard en kruidentuin incluis. De cultuurhistorische tentoonstellingen trekken keer op keer vele duizenden bezoekers. In 2008 kunt u in de pandgangen van de Sint-Pietersabdij het hele jaar door foto's bekijken rond de verjaardag van vijftig jaar Kunsthal Sint-Pietersabdij. Aan de hand van foto's, dia's en een paar korte filmpjes, schetst het team van de Kunsthal haar eigen geschiedenis. Met sfeerbeelden, beelden van originele opstellingen, tentoongestelde topkunstwerken en het gebruik van scenografie in exposities tonen ze aan hoe het vak van tentoonstellingsmaker is geëvolueerd door de jaren heen.

Een bezoek aan de fototentoonstelling en de permanente tentoonstelling 'Hemel en Aarde', over de geschiedenis van de abdij en de tuin, is gratis voor Gentenaars. Niet-Gentenaars betalen 3 euro, reductietarief 2 en 1 euro. Maar misschien wacht u beter niet te lang om Gent te bezoeken, al was het maar om zijn reuzeleuke Halfvastenfoor die momenteel loopt. Want vanaf 1 april gelden er nieuwe toegangsprijzen: 5 euro voor het bezoek aan de abdij en alle tentoonstellingen, reductietarief 3,75 euro, jongeren tot en met 18 jaar gratis, Gentenaars gratis op zondag van 10 tot 13 uur.

Gegidste rondleidingen over de geschiedenis van 50 jaar Kunsthal Sint-Pietersabdij en de geschiedenis van de abdij zijn op aanvraag. Kunsthal Sint-Pietersabdij is open van dinsdag tot en met vrijdag, van 10 tot 18 uur. Open op paasmaandag, pinkstermaandag en de eerste maandag van de Gentse Feesten. Gesloten op 24, 25 en 31 december en op 1 januari. Kunsthal Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent, tel. 09 243 97 30, fax 09 243 97 34, e-mail drr.sintpietersabdij@gent.be, website www.gent.be/spa

Reservaties rondleidingen met gids: tel. 09 269 60 02, fax 09 225 18 14, mail: info@boekjebezoek.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here