Week van de Vrijwilliger

In de week van de vrijwilliger van 1 tot 9 maart organiseert het Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk de studiedag 'Vrijwilligerswerk in goede banen'. En op dinsdag 4 maart is er in het Provinciaal Centrum 'Het Zuid' te Gent een informatieve dag voor iedereen die betrokken is bij het organiseren van vrijwilligerswerk. In de voormiddag is er meer informatie over de vernieuwde website vrijwilligerswerk, de provinciale verzekeringspolis en de cursus 'train de trainer'. In de namiddag is er een interactief gedeelte met keuze uit vier workshops: beleid en visie op vrijwilligerswerk, werven, selecteren en motiveren van vrijwilligers.

Gedeputeerde Eddy Couckuyt: "Het provinciebestuur hecht veel belang aan het vrijwilligerswerk en ondersteunt iedereen die er bij betrokken is. Onze moderne maatschappij kan niet zonder vrijwilligers. Maar er is niet alleen de wetgeving, er is het probleem om vrijwilligers te vinden. Soms zijn er geen jonge mensen om de groep aan te vullen of is er geen geld om de gemaakte onkosten te vergoeden". Vrijwilligerswerk is uitgegroeid tot een complexe en serieuze wereld. Daarom is de provincie gestart met een project om de begeleiders van de vrijwilligers te trainen.

Via basiscursussen vrijwilligersmanagement helpen de steunpunten mee aan de opbouw van de organisatie. Maar de vraag overtreft het aanbod, bovendien vragen sommige organisaties een vorming op maat. Daarom hebben de provincies samen met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk samen 15 trainers klaargestoomd om vormingsvragen te beantwoorden. De enthousiaste én gekwalificeerde trainers staan klaar om een aantal onderwerpen te behandelen. Hoe werk ik een goed vrijwilligersbeleid uit? Hoe werf ik vrijwilligers en hoe selecteer ik? En vooral: hoe motiveer ik mijn vrijwilligers?

Organisaties kunnen vanaf 10 maart een vorming op maat bestellen. Het Steunpunt brengt dan de organisatie in contact met de trainers. Het Oost-Vlaamse provinciebestuur wil dit vormingsaanbod promoten en geeft daarom 10 workshops weg. Wie eerst komt, eerst maalt. Meer informatie op de studiedag op 4 maart te Gent. Neem alvast een kijkje op www.oost-vlaanderen.be/vrijwilligerswerk of contacteer naima.lafkioui@oost-vlaanderen.be tel 09/267.75.44

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here