Antwerpse psychologe begeleidt mensen enkel via de telefoon

Psychologe Ria Collet doet aan psychologische telefonische hulpverlening. "Mensen hoeven bij mij niet meer op de bank", lacht ze. Naar eigen zeggen, zijn er weinig psychologen in België die via deze manier (bellen naar een 0903-lijn) aan hulpverlening doen maar in Nederland is het al volop ingeburgerd.

"Ik liep al lange tijd met de idee rond om psychologische hulp te bieden aan mensen maar dan enkel via de telefoon", ze Ria verder.

"Ik ben gespecialiseerd in relatieproblemen maar ik heb gemerkt dat de stap naar de praktijk voor velen vaak nog te groot blijft. Vele mensen hebben ook zelfs vandaag nog angst dat iemand hen ziet aanbellen bij een psycholoog hoewel in Amerika bijna iedereen een psycholoog heeft."

Collet wil ook inspelen op de behoefte van mensen die snel even willen bellen voor een 2de opinie of om gedurende enkele minuten eens van gedachten te wisselen. "Bij emotionele beslissingen zoeken mensen vaak naar gesprekspartners die ze snel en anoniem kunnen contacteren."

Vooral relatieproblemen.

Momenteel vangt Ria vooral mensen met relatieproblemen op. "In iedere soort relatie heb je op een gegeven moment problemen: met je partner, ouders, kinderen of collega's", meent Ria. "Dat kan gaan van conflicten of ruzies, onbegrip, emotionele verwijdering, seksuele problemen enz.

Het is echter belangrijk dat mensen hierover met elkaar kunnen praten. Ik help ze hun gedachten te ordenen zodat ze een duidelijker beeld van hun situatie krijgen en hun gevoelens hierover op een rijtje kunnen zetten in de hoop dat ze daarna de moed vinden om ook daadwerkelijk iets aan hun situatie te doen."

Maar bellen naar een 0903-lijn voor hulp, is dat niet te commercieel?

"Wie belt, betaalt daar inderdaad voor", gaat Ria verder, "Maar aan de andere kant zijn er geen andere kosten. Ik stuur geen ereloonnota, met 1 telefoon is alles afgehandeld.

Een telefonisch gesprek is bovendien goedkoper (1,12 euro/min) dan een consultatie bij een psycholoog aan huis. Daar moet je niet alleen het consult betalen maar moet je eigenlijk ook rekening houden met de verdoken kosten zoals transportkosten, parkingkosten of de kosten van het openbaar vervoer."

Meer info:

Het beste moment om de coachlijn te contacteren is 's morgens van 10u00 tot 12u00 en 's avonds van 21u00 tot 24u00.

Wie belt, krijgt eerst een stem te horen die verwittigt dat naar een betaallijn gebeld wordt.

Je valt nooit op een antwoordapparaat. Als de psychologe in gesprek is of niet beschikbaar is, wordt er gewoon niet opgenomen waardoor er niets aangerekend wordt.

De Coachlijn – Collet Ria – tel: 0903 99 424 (1,12 euro/min)

Meer info: www.coachlijn.be

Bron: www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here