...

Konijnen folteren voor hippe kleding

konijnKonijnen folteren voor hippe kleding?

De Aziatische afdeling van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) bezocht undercover tien angorafokkerijen in China. De vacht van angorakonijnen wordt vaak gebruikt voor truien en accessoires. Op iedere fokkerij trof de betrokken onderzoeker brute folterpraktijken aan. “Enkele maanden geleden heb ik een resolutie ingediend met als doel een transparantere productieketen in de kledingindustrie. Dat dient niet alleen om kinderarbeid of andere erbarmelijke arbeidstoestanden aan te klagen, maar ook de bedenkelijke behandeling van dieren”, zegt Vlaams Parlementslid Grete Remen (N-VA).

De vrijgegeven beelden tonen konijnen die levend gevild worden. De meeste konijnen ondergaan deze beproeving iedere twee tot drie maanden. De meeste diertjes houden het dan ook niet langer vol dan één of twee jaar.

Het onthullen van het onderzoek door PETA Azië zou kledingverdelers moeten wakker schudden die kleding en accessoires maken van angorawol. Enkele kledingmerken hebben al actie ondernomen, zo hebben Benetton en HUGO BOSS al angoraproducten uit hun schappen gehaald.

In China, de grootste producent van angora, bestaan er geen regels voor dierenwelzijn en dus ook geen straffen voor dierenmishandeling. “Alle berichten over dierenmishandeling ten spijt, het gros van de consumenten is zich nog steeds niet bewust van de manier waarop hun kledij gemaakt wordt”, aldus Grete Remen. Zij pleit daarom al langer voor het volledig openbaar maken van de productieketen van kledij. Meer transparantie kan bijvoorbeeld bestaan wanneer kledingverdelers hun leverancierslijsten bekend maken. Op die manier kan men wanpraktijken sneller opsporen en aan banden leggen. De textielfederaties Creamoda en Fedustria zouden hun leden daartoe moeten durven aanzetten. Ook ziet Grete Remen een belangrijke rol weggelegd voor Flanders Investment & Trade (FIT).

Volgens Remen is transparantie nodig om consumenten en kledingverdelers bewust te maken van de manier waarop sommige kledij gemaakt wordt. “Elke keer opnieuw zijn we geschrokken als er gruwelijke taferelen opduiken: de krokodillenkwekers van luxelabel Hermès, de Gentse kasseien die door kinderhanden gemaakt zijn, de ramp in de Bengaalse Rana Plaza fabriek. Nu weer de martelingen van konijntjes. Wanneer zullen we er echt genoeg van hebben en eindelijk actie ondernemen?”