De Vlaamse sneeuwkoning op zijn Zweedse berg

"Noem het gerust decadent of gek, het kan me niet schelen. Ik kan tenminste zeggen dat ik kan skiën in mijn eigen tuin." De Vlaming Stefaan Lehoucq is trots op zijn eigendom: een berg in het Zweedse Kopparberg. Wat begint als cafépraat, mondt snel uit in een aankoop. "Vanaf het ogenblik dat ik op café hoorde dat die berg te koop was, was het mijn missie om hem te hebben." Stefaan is daarmee meteen de eerste mens ter wereld met zijn eigen berg. "Er zijn dan wel mensen met een eigen eiland, maar niemand met een eigen berg."

1 miljoen euro telt Stefaan neer voor zijn berg. "Is dat veel? Als je ziet dat je daar 93 hectare -oftewel 180 voetbalvelden- voor in ruil krijgt, vind ik dat niet veel, neen." Automatisch wordt Stefaan ook eigenaar van 5 skiliften, 30 huizen, een aantal restaurants, een zwembad, een skishop, een café en een reeks andere gebouwen. Sinds zijn impulsieve aankoop kent de Vlaamse Sneeuwkoning, want zo noemen ze hem in Zweden, geen seconde rust. "Ik ben hier burgemeester, schepen, magazijnier, klerk, poetsvrouw. Tja, alles eigenlijk." Stefaan slaapt een viertal uur per nacht. Meer kan hij zich niet veroorloven. De berg die hij kocht is verlieslatend en alleen door keihard te werken, kan hij uit de rode cijfers geraken. De opening van een elandenpark zou daarbij moeten helpen. "Ik heb zonet twee elandenkalfjes gekocht van het vrouwelijke geslacht. Ik ga ze Astrid en Mathilde noemen. Het Belgische koningshuis gaf al toestemming, echt waar!"

Stefaan z'n vrouw Lieve en hun drie kinderen wonen in België. "Dat maakt het soms wel moeilijk, ik heb ook een job en wil momenteel nog niet alles opgeven voor een berg", lacht Lieve.

Nu woensdag 20 februari 2008 om 22.20 uur op Telefacts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here