Regionale Jeugdkampioenschappen judo te Hertentals

Dit weekend trokken de Oost-Vlaamse judoka's naar Herentals voor het Vlaamse kampioenschap. Eerst begonnen de jongens -15. In de categorie tot 38 kg bemachtigden twee Oost-Vlamingen een plaats op het podium. De Maertelaere Pieter kon na een perfect parcours de gouden medaille in ontvangst nemen en zich Vlaams Kampioen noemen. Clubgenoot Robijn Jens kon via de herkansingen brons veroveren. In de categorie tot 50 kg won Kachikaev Adlan al zijn kampen met prachtige 'ippon' scores, en werd zo Vlaams Kampioen. In de categorie tot 55 kg was het opnieuw raak, Breda Kenzo kreeg een gouden medaille om de schouders. In de zwaarste categorie van meer dan 66 kg, waren er weer twee medailles voor Oost-Vlaanderen, Moens Olivier werd tweede en Loontjens Sebsastiaan kon zich op werken tot het brons. In de categorie tot 90 kg werd Kristof Van Nieuwenhuyse Vlaams kampioen en Van Den Dungenen Matthias kon beslag leggen in dezelfde categorie derde.

Daarna de -17 jarigen. In de categorie tot 50 kg kon Matthias Van Styvendael beslag leggen op brons. Verla Wesley, nog vorig jaar nationaal finalist, moet zich dit jaar tevreden stellen met een bronzen medaille door te winnen van een andere Oost-Vlaming Losapio Matteo. In de categorie tot 55 kg won Liveyns Ruben van De Riek Wouter voor het brons. Smekens Sander, nog voorheen judoka op de Topsportschool, had blijkbaar een héél goede dag, want in de categorie tot 66 kg behaalde hij goud. In de categorie tot 73 kg kon Staelens Kaïn doorstoten tot de finale, hierin moest hij echter zijn meerdere erkennen in zijn Limburgse tegenstander. Vercruysse Florian kon in de categorie ook een ticket tot de nationale kampioenschappen veroveren door de derde te worden.

Ook bij de -20 jarigen mogen we over een aantal terugkerende talenten spreken. In de categorie tot 55 kg werd Steven De Vetter verdienstelijk derde. In de categorie tot 60 kg kon Daan Broeckaert de derde plaats naar zich toe halen. In de categorie tot -66 kg won Kenneth Van Gansbeke al zijn kampen met 'ippon' en werd zoals voorspeld Vlaams Kampioen. Ook Wannes De Vuyst legde een sterk parcours af, echter kwam hij door het nieuwe systeem uit tegen een tegenstander die hij onderweg al had verslaan: weg medaille, weg nationaal kampioenschap, maar toch knap vijfde. In deze zelfde categorie kon Degroote Jens wel zijn kamp voor het brons winnen. In de categorie tot 73 kg is Bart Ongena terug heer en meester, dit wordt wel een beetje van hem verwacht aangezien hij aan de voorbereiding bezig is voor de Olympische Spelen in 2016. Een tweede Oost-Vlaming Neal Coppieters kon in deze moeilijke categorie ook knap derde worden. Kuppens Xavier werd Vlaams Kampioen in de categorie tot 81 kg. In deze categorie kon Istapayev Djambulat verrassen door de vijfde plaats te veroveren. In de categorie tot 100 kg werd Cantineau Stefan derde.

Zondag was het de beurt aan de dames. Bij de meisjes -15 had Oost-Vlaanderen hier voorheen steeds een mindere beurt, maar deze keer was het een echt succes. Delanghe Karen startte de triomftocht met een derde plaats in de categorie tot 32 kg. Ook in de categorie tot 36 kg was het opnieuw raak met een bronzen medaille voor Heirwegh Jaemie. In de categorie tot 40 kg behaalde Oost-Vlaanderen maar liefst drie van de vier medailles: Cappaert Evelien goud, Heyns Maxine zilver en De Waele Rani brons. In de categorie tot 44 kg werd Moors Lien en studente op de Topsportschool zoals vorig jaar Vlaams kampioen. Ook in de categorie tot 48 kg was het goud voor Oost-Vlaanderen: Dewit Saskia, vorig jaar Belgisch kampioene, werd na toch een aantal zware kampen naar het hoogste schavotje geheven. Gansemans Aïno werd in de categorie tot 52 kg derde. In de categorie tot 57 kg was het opnieuw een Oost-Vlaamse die Vlaams kampioen werd, namelijk De Ghouy Valerie. In deze categorie werd Poppe Valerie derde. In de categorie tot 63 kg veroverden Verdurmen Kelsey zilver en Devlaminck Yana brons. En in de laatste categorie van meer als 63 kg kon Claes Nathalie (Moorsel) ook nog een derde plaats in de wacht slepen. Dertien medailles voor de Oost-Vlaamse meisjes -15 is een enorm succes.

Daarna de -17 jarigen. In de categorie tot 44 kg veroverde Leyman Jellien het goud. Haar zus Leyman Lisa, vorig jaar nog Belgisch Kampioen bij de -15, had minder geluk en werd voortijdig uitgeschakeld. Delanghe Shannen deed het in de categorie tot 48 kg voortreffelijk met een zilveren medaille. Ook Mortier Sarah werd in deze categorie derde. In de categorie tot 52 kg was de finale opnieuw een Oost-Vlaams onderonsje, hier won Devlaminck Shana goud en Haertjens Kimberley zilver. In de categorie tot 57 kg werd Vansuyt Julie Vlaams kampioen. In de categorie van meer dan 70 kg, werd Claeys Liesbeth knap derde.

De -20 opende met Decraemer Inge die vijfde werd in de categorie tot 52 kg. In de categorie tot 63 kg behaalde Billiet Sandrine na een aantal zware kampen de bronzen medaille. In de categorie tot 70 kg werden we verrast door het verlies van De Saedelaere Sofie (Berlare), ook één van de Be-gold judoka's. Echter kon ze via de herkansingen toch nog een ticket afdwingen voor het nationale kampioenschap door derde te worden. In de categorie van meer dan 78 kg komen we terug bij de nationale finale van vorig jaar, of de provinciale finale van vorige week tussen Mektoum Asma (Zele) en Vereecken Elise (Hamme), vorige week was het Asma die won, deze week was het Elise. We kijken er naar uit wie volgende week aan het langste eind trekt. Oost-Vlaanderen mag dus bijzonder trots zijn op een geslaagd weekend. Hopelijk kunnen we dit volgende week verder zetten en verzilveren met een aantal nationale titels.

Mike en John Van de Rostyne.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here