Provinciaal judokampioenschap Jeugd te Aalter

Op zaterdag 9 februari vonden de Oost-Vlaamse jeugdkampioenschappen plaats te Aalter. Ondanks de wegenwerken in Aalter vonden 300 judoka's de weg naar de sporthal en streden er om de fel begeerde titel van Provinciaal Kampioen. Dat Aalter een goede gaststad is voor dit kampioenschap wisten we al langer, maar werd dit jaar opnieuw bevestigd door een goede organisatie van JC Aalter. Tijdens dit kampioenschap werd voor de eerste maal een nieuw wedstrijdreglement toegepast. Er werd gebruik gemaakt van een uitschakelingtabel waarbij alle deelnemers een herkansing kregen. In de herkansingstabel werd niet gekampt met vaste kamptijden maar met het golden score principe. Hierbij wint een judoka de wedstrijd al bij het maken van de kleinste score. Ook nieuw is dat er 6 judoka's in plaats van 4 judoka's mogen deelnemen aan het regionaal kampioenschap volgende week in Herentals. Voor een sterke provincie als Oost-Vlaanderen zou dit extra kansen moeten bieden om meer medailles mee te brengen naar Oost-Vlaanderen.

Bij de -15 jarigen zagen we heel wat nieuwe gezichten en zal het afwachten zijn tot de Vlaamse en Belgische kampioenschappen om te zien of er net als vorige jaren een sterke jeugd is in Oost-Vlaanderen. Bij de meisjes konden Cappaert Evelien (Kemzeke) en Moors Lien (Gent-Drongen) makkelijk het goud binnenhalen. Beide meisjes zijn regerend Belgisch kampioen. In de categorie tot -48 kg weet Belgisch kampioen Dewit Saskia (Kruishoutem) ook beslag te leggen op het provinciaal goud.

Bij de jongens -15 kan Lennert De Buyst (Herzele) het goud binnenhalen en maakt hiermee een goede start om zijn sterke prestatie van vorig jaar te evenaren. Lennert eindigde vorig jaar tweede op het Belgisch kampioenschap. Leyman Jellien (Kruishoutem) en Van Meenen Ulrike (Deinze) zijn dit jaar overgegaan naar de categorie tot -17. Beide meisjes konden vorig jaar ook een ticket bemachtigen voor het BK, waar Ulrike het zilver kon binnenhalen. Echter diende Ulrike toch Jellien te laten voorgaan in de categorie tot -44 kg.

In de categorie tot -48 haalt Leyman Lisa (Kruishoutem) het goud binnen. Lisa is dit jaar ook overgegaan naar de -17 en zet hiermee een sterke prestatie neer. Vorig jaar was ze bij de -15 nog tweede op het Belgisch Kampioenschap. Delanghe Shannen (Ronse) haalde vorig jaar nog zilver op het BK bij de -17 maar moet zich deze keer tevreden stellen met een derde plaats. In de categorie tot -57 stonden stonden Vansuyt Julie (JC Eeklo) en Pelst Maxine-Charlotte (Berlare) opnieuw tegen over elkaar in de finale. Maar het was Belgisch kampioene Julie Vansuyt die het goud kon binnenhalen.

Van Styvendael Matthias (Berlare) kon in de categorie tot -50 kg het goud binnenhalen na winst van De Vos Lander uit Ronse. Matthias haalde vorig jaar ook zilver op het BK. In de categorie tot -55 kg weet Naert Dries (Geeraardsbergen) het goud binnen te halen en laat hiermee Belgisch Kampioen, Verla Wesley achter zich (JS De Poorter). Wesley die dit jaar kampte in een hogere leeftijdscategorie en hogere gewichtscategorie diende tevreden te zijn met het brons. Liveyns Ruben (Ronse) heeft de overgang naar de -17 goed doorstaan en weet direct goud te halen in de categorie tot -60 kg. Hopelijk kan Ruben komende weken zijn zilveren medaille op het BK van vorig jaar evenaren. Tweelingbroers in de finale komen we niet vaak tegen, maar in de categorie tot -66 kg namen Van den Daele Yanis en Tom (Ronse) het er tegen elkaar op. Yanis mag zich Provinciaal kampioen noemen. In de categorie tot -73 kg staat Staelens Kain terug op de eerste plaats.

Bij de dames -20 kg waren er weinig verrassingen. Billiet Sandrine (Eeklo) kon in de categorie tot -63 kg het goud binnenhalen. Bij de categorie tot -70 kg is Sofie De Saedelaere (Berlare) te sterk voor haar concurrenten. In de open categorie +78 kregen we de gekende finale: Mektoum Asma (Zele) en Vereecken Elise (Hamme) nemen het opnieuw tegen elkaar op. Asma mag zich dit jaar opnieuw provinciaal kampioene noemen. Elise werd vorig jaar Belgisch Kampioene en Asma haalde het zilver op het BK.

Broekaart Daan (JC Zele) kon zich in een druk bezette categorie een weg naar de finale banen en net als vorig jaar het goud binnenhalen. Van Gansbeke Kenneth (JC Zele) kon zijn favorietenrol in de categorie tot -66 kg waarmaken. Bart Ongena (Ak Zele) regerend Belgisch Kampioen kon in de categorie tot -73 kg het goud binnenhalen. In de categorie tot -81 kon Xavier Kuppens (Buggenhout) kampioen worden. Xavier keerde dit jaar terug van een Antwerpse club naar Oost-Vlaanderen. Goedertier Wouter (Merelbeke) was vorig jaar bij de -17 nog Belgisch kampioen, maar diende zich nu tevreden te stellen met een 4° plaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here