Surfen op Internet toont effect op vrouwelijke hersenen

De vandaag vrijgegeven onderzoeksresultaten tonen aan dat wanneer vrouwen iedere dag tien minuten 'eigen tijd' in een digitale wereld doorbrengen, stress afneemt, hersenactiviteit gestimuleerd wordt en productiviteit toeneemt. De studie, onder leiding van neurologisch wetenschapper Dr. David Lewis van Mind Lab International en mogelijk gemaakt door HP, heeft de effecten van een zogenaamde digitale time-out op vrouwen uit een aantal Europese landen onderzocht.

De resultaten tonen aan dat een kort, persoonlijk Internet-intermezzo – zoals uitwisselen van foto's met vrienden en familie, het bezoeken van favoriete websites, of een ander vergelijkbaar online tijdverdrijf – stress vermindert, de hartslag vertraagt en de hersenen met minder inspanning en hogere effectiviteit laat werken.

"Wij waren verbaasd over de mate waarin zelfs een pauze van tien minuten van invloed is op het stressniveau van onze vrijwilligsters en het daarnaast mogelijk maakt dat zij dezelfde resultaten bereiken met veel minder mentale inspanning," aldus Dr. Lewis, directeur neurowetenschappen van het laboratorium.

Twintig vrouwen afkomstig uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Polen, Zwitserland en Italië zijn uitgerust met sensoren waarmee veranderingen in hersenactiviteit zijn gemeten (ECG). Daarnaast is op de vrouwen meetapparatuur voor hartslag en huiddoorbloeding aangesloten – waarvan de laatste een uitstekende indicator voor veranderende stress niveaus is.1 Er zijn twee groepen gevormd, waarvan één groep vrouwen wel 'persoonljike tijd' op Internet spendeerde en de andere niet.

"Slechts tien minuten per dag doorbrengen op je eigen plek op het web levert aanzienlijke emotionele en intellectuele voordelen op", voegt Dr. Lewis toe. "'Tijd voor jezelf' verlaagt de spanning in het lichaam, vermindert stress en stelt mensen in staat hoge prestaties op mentaal belastende taken te leveren – niet door harder, maar wel door slimmer te denken."

Hoewel een digital intermezzo voordelen levert op emotioneel gebied en prestaties blijkt uit een onderzoek onder Franse, Duitse, Italiaanse, Spaanse en Engelse vrouwen dat vrouwen niet voldoende tijd voor zichzelf hebben.

"Ons laboratoriumonderzoek toont aan dat hoewel fysieke ruimte voor jezelf het meest ideale is, de mogelijkheid om te vluchten in je eigen cyberwereld in veel gevallen een praktisch alternatief kan zijn," aldus Dr. Lewis. "Het goede nieuws is dat juist deze digitale tien minutenvlucht kan resulteren in een significante verbetering van je welzijn."

Websites over een favoriete hobby, sport of tijdverdrijf ((38 %) of berichten- en blogsites over specifieke thema's (24%) scoorden het hoogst bij vrouwen die een online pauze namen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here