N-VA eist openheid in dossier-Uyttendaele

N-VA stelt verbijsterd vast dat advocaat Marc Uyttendaele, echtgenoot van PS-minister Laurette Onkelinx, het blijkbaar de normaalste zaak van de wereld vindt dat zijn advocatenkantoor al jaren allerlei opdrachten toegewezen krijgt van PS-kabinetten. Voor N-VA is het een deontologisch probleem dat onder Paars de voorbije acht jaar voortdurend opdrachten aan Uyttendaele werden toegewezen zonder enige vorm van transparantie en objectiviteit.

Vandaag werd in De Standaard bekend gemaakt dat Uyttendaele een nota geschreven heeft aan het hoofd van de studiedienst van de PS. Daarin gaf hij een indrukwekkend overzicht van de opdrachten die hij de voorbije jaren zoal heeft mogen uitvoeren dankzij zijn intieme contacten met PS-ministers. Uyttendaele kreeg op deze manier opdrachten toegewezen van zowel de federale regering als de Franse Gemeenschapsregering ("mijn beste en trouwste cliënt"), de Waalse regering en de Brusselse regering. Toen in juli de PS in de oppositie dreigde te belanden, vond Uyttendaele het nodig om wat extra te
gaan lobbyen bij de andere regeringen en mogelijk zelfs ook bij
overheidsbedrijven zoals Belgacom en De Post.

N-VA eist dat premier Verhofstadt volledige openheid brengt in het federale parlement. N-VA wil voor de voorbije acht jaar van de premier een exact overzicht krijgen van welke advocatenkantoren voor welke kabinetten aan welke prijs welke opdrachten hebben vervuld. Welke aanbestedingsprocedures werden daarbij gevolgd of werd er zuiver à la tête du client gewerkt? "Ik vraag me bovendien af wat de verhouding is in de omzet van het advocatenkantoor van Uyttendaele van de politieke versus de private opdrachten", aldus Jan Jambon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here