Alpinist teruggevonden na meer dan 50 jaar

Het lichaam van een 25 jarige alpinist die op 4 augustus 1954 verdween in het Mont-Blanc massief werd onlangs teruggevonden. Alpinisten die in de omgeving bezig waren werden gealarmeerd door delen van een uitrusting die dateerden uit de jaren '50. De alpinisten verwittigden de Gendarmerie die na een nauwgezette speurtocht het stoffelijke overschot teruggevonden. De onfortuinlijke jongeman werd herkend aan zijn uitrusting en een DNA test. Na zijn overbrenging zal hij in het familiegraf bijgezet worden.

Het avontuur begon in september toen alpinisten de eerste sporen vonden op 2.500 meter hoogte op de gletsjer Tré-la-Tête. Op de begane grond werden oud alpinisten verhoord om meer details te vernemen. Destijds was er geen georganiseerde hulpverlening mogelijk. De jongeman stierf samen met zijn broer en zuster die later teruggevonden werden. De drie waren bezig met de afdaling van een nabijgelegen bergtop. Die gegevens verwezen naar een familie uit de omgeving van Parijs zodat men met een DNA onderzoek kon beginnen. Dat DNA onderzoek verschafte eind januari uitsluitsel over de identiteit van het stoffelijke overschot.

Het verhaal stond in het collectieve geheugen van de bergbewoners gegrift: op 4 augustus werden Jean-Pierre en Remi Camuset, 26 et 25 jaar oud en hun zuster Anne (16 jaar) meegesleurd door een lawine op de Tré-la-Tête. Enkel de lichamen van Remi en Anne werden teruggevonden. De familie reageert opgelucht en is blij dat Jean-Pierre na meer dan een halve eeuw weer rust vindt samen met zijn broer en zuster op het kerkhof van Contamines, dicht bij Chamonix. Sinds de start van de georganiseerde hulpverlening in 1958 zijn er in het Centraal Massief echter nog steeds 160 alpinisten vermist, ook van hen ontbreekt tot op heden elk spoor.

Guido van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here