Woon- en zorgcentrum De Vijvers 10 jaar oud

Vrijdag 1 februari was het feest in het woon- en zorgcentrum De Vijvers in Ledeberg. De bewoners en het personeel vierden het 10-jarig bestaan. OCMW voorzitter Geert Versnick (VLD) was er bij toen de bewoners, het personeel en de vrijwilligers feestelijk in de bloemetjes gezet werden. De komende maanden plant De Vijvers nog tal van feestelijke activiteiten. De Vijvers de eerste realisatie van het zorgstrategisch plan van OCMW Gent. Daarbij werden de OCMW rusthuizen omgebouwd tot vier nieuwe en moderne campussen. Na Ledeberg volgde Het Heiveld in Sint-Amandsberg, Zonnebloem in Zwijnaarde en De Liberteyt in Wondelgem. Alle vier zijn het hypermoderne en hoogtechnologische woon- en zorgcentra.

Met de opening van De Vijvers in 1998 sloot het vroegere tehuis Lousbergs en verhuisden de 90 bewoners naar hun nieuwe tehuis. "Ik herinner mij nog dat de bewoners van Lousbergs toch veel aanpassingsmoeilijkheden hadden." Zegt Eric Wauters, die mee aan de wieg stond van de hele vernieuwingsoperatie: "In het nieuwe gebouw van de Vijvers was alles nieuw met alle comfort en professioneel omkaderd, maar daar moesten de bewoners nu aan wennen. Ze sliepen in slaapzalen en naar het toilet gaan deed men op de nachtstoel. Dat kunnen we ons nu niet meer inbeelden". Ook voor het personeel was het een grote verandering: een andere werkomgeving bracht een andere werkorganisatie mee.

De woon- en zorgcentra van het Gentse OCMW zijn een toonbeeld van hoe senioren een nieuwe thuis krijgen. Directeur Dirk Beyens: "We investeren veel in activiteiten om de bewoners hier het gevoel te geven dat ze kunnen leven zoals ze dat vroeger thuis deden. Gewone dagdagelijkse activiteiten zoals groenten snijden, koffie zetten en soep maken doen we dan ook samen met de bewoners". Door de jaren heen is de werking van De Vijvers uitgebreid met vrijwilligers. De taken zijn heel divers zoals het uitbaten van de cafetaria, het begeleiden van de animatie, bewoners begeleiden bij consultaties en zo meer. In De Vijvers staan 35 actieve vrijwilligers altijd klaar om de handen uit de mouwen te steken.

De Vijvers introduceerde het kortverblijf en had hiermee een primeur in Vlaanderen. Bij kortverblijf verblijven senioren voor een tijdelijke periode in het woon- en zorgcentrum, waardoor de omgeving even worden ontlast wordt van opvang en zorgtaken. De Vijvers was ook de allereerste om met nachtopvang te starten. De Vijvers blijft nog steeds een voortrekkersrol spelen. Dat zal ook in de toekomst niet anders zijn, benadrukt OCMW voorzitter Geert Versnick: "Zo kan de campus betrokken worden bij de woonzorgzone die het OCMW in Ledeberg wil opstarten. Zo een zone heeft als doel de bejaarden van al het nodige te voorzien zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Een woonzorgzone past perfect binnen het vooruitstrevende seniorenbeleid dat het OCMW voert".

Het jaar wordt ingezet met een feestelijke jubileumviering en de huldiging van 15 bewoners, 44 personeelsleden en 3 vrijwilligers die er vanaf het eerste jaar bij waren. In de loop van 2008 volgen er maandelijks nog feestelijke activiteiten in het kader van het jubileumjaar. Zo komen Nicole en Hugo optreden, midden februari is er een carnavalstoet en in maart worden artistieke kunstkippen voorgesteld aan het publiek.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here