Afghaans Ambassadeur geconvoceerd door Minister De Gucht.

Dr Nia Nezam, Ambassadeur van Afghanistan in België, werd gisteren geconvoceerd op het Kabinet van de Minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht om hem de ernstige bezorgdheid over te maken van de Minister en van de Eerste Minister over de ter dood veroordeling wegens godslastering van de jonge Afghaanse journalist Perwez Kambakhsh (23). Behalve op het onaanvaardbare karakter van de veroordeling, werd tevens gewezen op het feit dat het proces tegen de betrokken journalist achter gesloten deuren heeft plaatsgehad en de journalist geen beroep heeft kunnen doen op een advocaat, twee bijkomende elementen die eveneens bijzonder zorgwekkend zijn.

Respect voor de rechtsstaat en het principe van een rechtvaardig proces zijn van groot belang voor België, partner van de Afghaanse regering in haar huidige strijd voor de heropbouw van het land. In zijn antwoord beloofde de Ambassadeur de diepe bezorgdheid van de Belgische regering onmiddellijk over te maken aan de Afghaanse autoriteiten, en om ons op de hoogte te houden van het vervolg dat deze hieraan zullen geven. Hij verduidelijkte dat het hier gaat om een beslissing van een rechtbank van eerste aanleg (te Balkh, in het noorden van Afghanistan) en dat deze nog open staat voor een beroep voor het Hof van Beroep, en vervolgens, voor het Hooggerechtshof. Hij voegde hieraan toe dat de betrokkene reeds beroep heeft aangetekend en dit vonnis over een maand kan worden verwacht.

Volgens de ambassadeur is de Afghaanse regering erg bezorgd over deze zaak. De regering respecteert echter de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Hij verzekerde de Belgische autoriteiten van de wil van de Afghaanse regering om toe te zien op het respect van de nationale wetten en de internationaal conventies die het land heeft geratificeerd. Minister Karel De Gucht is ook in contact met de Europese partners van België aangaande deze zaak, zowel in Brussel (o.a. met de diensten van Dhr Solana) als in Kabul, dit met het oog op het ondernemen van de gepaste demarches. In deze optiek zal eerlang een gemeenschappelijke démarche ondernomen worden bij de Afghaanse Minister van Justitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here