E-dreiging voor online gamers op komst

In de maandelijkse top tien van bedreigingen van het wereldwijde inventarisatienetwerk van ESET, ThreatSense.Net, gaat ook deze maand INF/Autorun aan kop. Deze bedreiging stond ook vorige maand bovenaan, maar heeft zijn koppositie sterk verbeterd. In januari vormde INF/Autorun 7,68 procent van de bedreigingen. INF/Autorun richt zich op het autorun.inf-bestand dat programma's automatisch opstart bij het gebruik van verwijderbare media, zoals usb-sticks. Virussen die dit bestand aanpassen of elders installeren kunnen zich via die media razendsnel verspreiden.

Een opvallende nieuwe binnenkomer is Win32/PSW.OnLineGamers.KDP. Dit is een wachtwoordsteler die zich specifiek richt op online gamers. Deze malware maakt een sprong van plaats 53 naar 10.

"In januari zagen we weinig nieuwe bedreigingen in de top 10 maar wel twee opmerkelijke verschijningen. Ten eerste het hoge percentage bedreigingen dat de nummer 1 voor zijn rekening neemt. Daarnaast is er een nieuwe doelgroep bijgekomen, de online gamers. Het is voor het eerst dat er specifiek malware voor deze groep pc-gebruikers in de top 10 staat", vertelt Nienke Ryan, Product en Strategie manager bij SpicyLemon, distributeur van onder andere de ESET beveiligingsproducten.

De top tien van januari ziet er als volgt uit:
1. INF/Autorun – 7,68%
2. Win32/Pacex.Gen – 2,75%
3. Win32/Adware.Virtumonde – 2,74%
4. Win32/Obfuscated.A1 – 2,66%
5. Win32/Adware.Virtumonde.FP – 2,24%
6. Win32/Adware.Ezula – 1,71%
7 Win32/TrojanDownloader Ani.Gen – 1,25%
8. Win32/PSW.Agent.NDP – 1,19%
9. Win32/TrojanDropper. Agent.DGO – 1,18%
10. Win32/PSW.OnLineGames.KDP – 1,15%

ThreatSense.Net bevat zeer uitgebreide detectiestatistieken en verzamelt data van meer dan tien miljoen computersystemen van ESET-gebruikers (op anonieme basis). Het systeem inventariseert alle soorten bedreigingen waar computergebruikers mee te maken krijgen op hun systeem.

Over SpicyLemon
SpicyLemon, voorheen NOD32 Nederland, is beveiligingsspecialist en distributeur van onder andere een nieuwe generatie virusbeveiliging en spamfilters, namelijk NOD32 van ESET en Caretaker AntiSpam. Een nieuwe generatie, omdat de producten sneller en betrouwbaarder werken dan concurrerende producten en net even anders dan anders functioneren. Bovendien gebruiken de producten hiervoor een minimum aan systeem-resources. Meer informatie over SpicyLemon en proeflicenties voor NOD32 en Caretaker AntiSpam zijn te vinden op www.spicylemon.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here