Karnaval Ledeberg: een echte Druumfabrieke

In het weekend van 15 februari vieren de inwoners van Ledeberg vier dagen lang karnaval. Een Plateaushow met Duitse inbreng, een karnavalstintje voor senioren en de grootste karnavalstoet van de Gentse regio zijn dit jaar de meest opvallende elementen van dit volksfeest. Dit jaar loopt alles onder het thema Druumfabrieke. Woordvoerder Patrick Van Damme: "Dromen is een activiteit waar iedereen mee geconfronteerd wordt. We slapen ongeveer een derde van ons leven, inspiratie genoeg dus". Het is in elk geval een onderwerp dat voldoende ruimte laat voor de creativiteit van de Ledebergse karnavalisten.

Politici dromen van een goed bestuur, een onafhankelijk Vlaanderen (of Gent?), zone 30, parkeerautomaten, een nieuwe touraankomst. Sommigen dromen over een groen en vernieuwd Ledeberg, algemene renovatie, een vernieuwde feestzaal en zo meer. De droomfabriek is een term die ook gebruikt wordt voor de filmindustrie: wordt Ledeberg, gezien de recente filmopnames, het Hollywood aan de Schelde? Het is in elk geval een ideaal thema om de kaart van de actualiteit en de plaatselijke of Gentse toestanden te trekken. Eén van de opmerkelijke bijdragen wordt de praalwagen waarop een aantal bewoners van het Seniorencentrum De Vijvers zullen plaats nemen. Een dergelijk initiatief waarbij rusthuisbewoners een actieve rol spelen in een karnavalstoet is wellicht uniek in Vlaanderen.

Dit jaar is het "Männerballet Die Biebricher Waden" uit de Gentse zusterstad Wiesbaden te gast. "Männerballetten" zijn een typisch verschijnsel van het karnaval van het Rijnland. Dergelijke groepen brengen humoristische parodieën op de meest verscheiden soorten muziek. De mannen zijn vaak in komische vrouwentenues gekleed. Natuurlijk verzorgen de Duitse gasten op vrijdag een optreden tijdens de Plateaushow en nemen ze ook deel aan de stoet op zaterdag. De Kinderkarnavalnamiddag werd in een nieuw kleedje gestoken met een optreden van Clown Argo's Carnaval Papegaaienshow op zondagnamiddag vanaf in het Parochiaal Centrum op het Ledebergplein. Clown Argo, die verkozen werd tot één van de beste clowns van België, brengt een spetterende en humoristische show voor jong en minder jong.

Traditioneel besteedt Karnaval Ledeberg veel aandacht aan de muziek in de stoet. Dit jaar maken volgende muzikale formaties hun opwachting: Drumband Zele, Koninklijke Harmonie DOGA Aalst, Drum- en Showband Adventure Oostende, Famba en Showband Alpason. Het nieuwe karnavalseizoen gevierd met de geboorte van een nieuwe groep: LKV De Tuugangers, met hun lokaal in café Drie Koningen in de Langestraat. Ledeberg is er bovendien weer in geslaagd een programma op poten te zetten dat mag gezien worden. Ook dit jaar wordt het Ledebergse karnavalgeld gebruikt. Met deze consumptiebon kunnen de karnavalisten gedurende vier dagen terecht in de deelnemende cafés.
Het volledige programma is terug te vinden op www.karnavalledeberg.be
Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here