...

Vlaamse huisartsen en Vlaamse patiënten in Brussel

dokterAndere regels voor Vlaamse huisartsen en Vlaamse patiënten in Brussel?

Wanneer wijzigingen worden voorgesteld in het kader van de organisatie van een wachtdienst, dan verwacht het RIZIV dat minimaal 70% van de betrokken huisartsen die wijziging goedkeurt. Voor het samenvoegen van Nederlandstalige en Franstalige wachtdienst in Brussel gooit het RIZIV echter de eigen regels overboord. Een samenvoeging van Nederlandstalige en Franstalige wachtdienst wordt in Brussel opgelegd, zonder die vereiste meerderheid.

Als huisartsen weten we hoe belangrijk de communicatie met onze patiënten is. Voor goede zorg is dus kennis van de taal essentieel. We begrijpen dan ook de bekommernis van de Vlaamse huisartsen in Brussel, die ook tijdens de wachtdienst aan hun Nederlandstalige patiënten voldoende garanties willen bieden voor het bieden van Nederlandstalige eerstelijnszorg.

Vlaamse huisartsen zijn best bereid tot samenwerking met hun Franstalige collega’s. Dit gebeurt immers op het terrein dagelijks. De gevoeligheden en taalvereisten in Brussel, nog steeds de hoofdstad van Vlaanderen, maken het dan wel bijzonder dat net hier het rijksfonds afwijkt van de eigen regels aangaande aanpassingen in organisatie van wachtdienst.

Als Syndicaat van Vlaamse Huisartsen eist ook het SVH een correcte toepassing van de regels. Ook in Brussel hebben de Vlaamse patiënten en Vlaamse huisartsen daar recht op!