Internet barst uit zijn voegen

Een van de grondleggers van internet, Vint Cerf, meldde het in oktober al: internet begint vol te raken. Hiervoor zijn een aantal redenen te noemen. Zo hebben datacenters momenteel onvoldoende vierkante meters beschikbaar om aan de vraag te kunnen voldoen en hun stroomverbruik begint buitensporige proporties aan te nemen. Er worden steeds meer en grotere bestanden via internet verstuurd wat een enorme belasting geeft op het internet en het aantal beschikbare IP-adressen loopt ten einde. Interoute, eigenaar van een van de meest geavanceerde next-generation datanetwerken in Europa, houdt zich dagelijks bezig met deze ontwikkelingen en heeft hierop een duidelijke visie ontwikkeld.

Uit onderzoek van LM Research en Marketing is gebleken dat het versturen van steeds meer en ook grotere bestanden als foto's en videomateriaal zorgt voor overspannen bedrijfsnetwerken en een explosieve groei van storage. Van alle kantoormedewerkers stuurt bijna de helft tussen de vijf en tien e-mail bijlagen per dag en 31 procent stuurt tien tot twintig bijlagen per dag in e-mails mee, zo blijkt uit het onderzoek. Naast overbelaste netwerken zijn overvolle inboxen het gevolg, waardoor het kan zijn dat documenten niet of te laat aankomen.

"Het niet ontvangen van vaak bedrijfskritische informatie kan de bedrijfscontinuïteit enorm schaden. Dat is natuurlijk onacceptabel," zegt Berend Jan van Maanen, Country manager Benelux en Nordics van Interoute. "Aan te raden is een applicatie te gebruiken waarmee de bestanden niet worden verstuurd, maar gebruikers met een simpele muisklik de bestanden opslaan op een centrale server. De ontvangers krijgen vervolgens een email met daarin een link naar de bestanden zodat ze deze kunnen downloaden op een plaats en tijd die hen uitkomt. Dit spaart naast de nodige opslagcapaciteit bovendien nog eens bandbreedte in je bedrijfsnetwerk".

Naast bovengenoemde overbelasting van inboxen en het internet wordt het gebruik van datacenters met de dag groter. Hun machines draaien op volle toeren. Dit heeft zijn effecten op het stroomverbruik van de centers. Uit onderzoek van IDC blijkt dat 50 procent van het bedrag dat aan computerapparatuur wordt uitgegeven naar de elektriciteitsmaatschappij gaat. Als hier geen aandacht aan wordt besteed zal dit in de komende vier jaar stijgen tot 71 procent, blijkt uit hetzelfde onderzoek.

"Het stroomverbruik in datacenters loopt echt de spuigaten uit. De kosten hiervan worden doorberekend naar de klant. Dit leidt tot enorm hoge kosten voor grootzakelijke bedrijven," zegt Van Maanen. "Daarnaast speelt ook nog het milieuaspect. Met de huidige klimaatproblematiek hebben we als leveranciers een verplichting om overmatig energieverbruik in te perken. Aan te raden is bij de bouw van datacentra te letten op slimme maatregelen zoals natuurlijke luchtcirculatie en 's winters waar mogelijk te koelen via de buitenlucht. Door virtualisatie van serverparken wordt veel leegstand en dus onnodig energieverbruik voorkomen. Deze maatregelen leiden al snel tot zo'n 30 procent besparing op elke Megawatt aan capaciteit."

Dan is er nog de issue van de huidige generatie IP-adressen. Deze bestaan uit reeksen van 32 nullen en enen waardoor er in totaal ruim vier miljard unieke adressen mogelijk zijn. Door de explosieve groei in aantal websites en apparaten als MP3-spelers, pda's en telefoons die ook gebruik maken van internetverbindingen zijn deze bijna allemaal in gebruik. Als oplossing is tien jaar geleden de nieuwe versie van IP, IPv6, ontwikkeld. Ondanks dat deze versie voor de komende decennia voorziet in voldoende IP-adressen wordt deze tot nog toe niet of nauwelijks gebruikt.

"De komende jaren zal het tekort aan IP-adressen een nog heter hangijzer worden," stelt Van Maanen. "Voorlopig hebben we nog genoeg ruimte door slim gebruik te maken van Network Address Translation, waarbij veel adressen op een Local Area Network alleen een extern IP-adres krijgen als ze via de firewall naar het internet gaan. Maar als er niet wordt overgestapt op de nieuwe versie, of een andere oplossing gevonden wordt, kan dit resulteren in het stagneren van de groei en performance van het internet."

Over Interoute
Interoute is de snelst groeiende leverancier van communicatietechnologie en eigenaar en operator van het meest geavanceerde en wijdvertakte Europese netwerk voor spraak en data met meer dan 54.000 kilometer glasvezel. Het full-service next generation netwerk van Interoute bedient meer dan 17.000 klanten variërend van detailhandel tot de ruimtevaartindustrie, alle grote Europese telecomaanbieders, de belangrijkste operators in Noord Amerika en Zuid Oost Azië, overheden en onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Interoute is voor deze organisaties de ideale partner voor het hosten van content, het leveren van wholesale transit diensten, het bieden van corporate access en het creëren van nieuwe diensten. Interoute heeft kantoren door heel Europa en in Noord Amerika en is eigenaar en operator van stedelijke netwerkringen in de belangrijke Europese zakencentra. E-commerce transacties met een waarde van meer dan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here