Vlaams wetenschapper start internetbedrijf in Boston

Op donderdag 24 januari verdedigt Dries Buytaert zijn doctoraat onder promotorschap van prof. Koen De Bosschere en prof. Lieven Eeckhout aan de Universiteit Gent. De titel "Profileringstechnieken voor prestatieanalyse en optimalisatie van Javaprogramma's" zegt u wellicht niets. Dries Buytaert onderzocht op welke manier men de prestatie van Javaprogramma's kan verbeteren.

Dries Buytaert werd internationaal bekend omwille van zijn uit de hand gelopen hobby: Drupal, het softwarepakket dat gratis gebruikt kan worden om interactieve websites te bouwen. Gestart als een hobbyproject in 2001, werd het ondertussen 2 miljoen keer gedownload en vormt het nu de ruggengraat van vele websites wereldwijd, waaronder websites van o.a. SonyBMG, Warner Bros Records, New York Observer, Yahoo, Forbes, MTV, The Onion, Harvard University, en Amnesty International. In Vlaanderen wordt Drupal o.a. gebruikt door de Universiteit Gent, Studio Brussel, Kom op Tegen Kanker en de federale overheid. Honderdduizenden websites worden als het ware ondersteund vanuit een Vlaamse huiskamer daarbij geholpen door een internationale gemeenschap van honderden ontwikkelaars.

Eind 2007 richtte de UGent onderzoeker samen met Jay Batson zijn eigen Drupal bedrijf op: www.acquia.com Samen wisten ze een startkapitaal van 7 miljoen dollar bij elkaar te krijgen bij de investeerders North Bridge Venture Partners, Sigma Partners, and O'Reilly AlphaTech Ventures. Het bedrijf is gevestigd in Boston en beoogt de Drupal technologie verder te ontwikkelen, het Drupal platform te promoten bij individuen en grote organisaties, en afgeleide producten en diensten te ontwikkelen en te commercialiseren. Dries Buytaert wordt CTO van deze start-up die de ambitie heeft om binnen het jaar te groeien tot ongeveer 20 personeelsleden.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here