Vos gewurgd in natuurreservaat Molsbroek

Maandagmiddag 14 maart hebben wandelaars in het natuurreservaat Molsbroek te Lokeren (Oost-Vlaanderen) het levenloze lichaam van een volwassen vos aangetroffen in een strop. De strop was deskundig geplaatst naast de randsloot van het reservaat, vlakbij de druk bewandelde dijk van de Durme. De strop was – zoals meestal het geval is – vervaardigd uit een remkabel van een motorfiets. De persoon die de strop heeft geplaatst, moet erg goed op de hoogte geweest zijn van het feit dat het dier daar een wissel gebruikte. Vossenwissels zijn paadjes die vossen gebruiken voor hun dagelijkse verplaatsingen. De opzichter van het Molsbroek kon dezelfde namiddag het kenteken van een verdacht voertuig noteren.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/vos10.jpg[/img]
De vos, zoals hij in Molsbroek door wandelaars werd aangetroffen

De conservator van het Molsbroek, die tevens bijzonder veldwachter is, heeft proces-verbaal opgesteld. Ook de bevoegde beambte van de afdeling Bos & Groen is onmiddellijk ter plaatse gekomen en de afdeling Natuur werd op de hoogte gebracht. Deze zaak zal verder grondig worden opgevolgd door de vzw Durme, beheerder van het Molsbroek. Vogelbescherming Vlaanderen zal zich in deze zaak burgerlijke partij stellen, hoewel het lang niet duidelijk is wie deze laffe daad op zijn geweten heeft. Vorige week is ook al een dode vos aangetroffen in het reservaat Molsbergen, naast de wandeldijk van het Molsbroek. De vos geniet in Vlaanderen op dit ogenblik een wettelijke bescherming. Tussen 16 januari en 31 augustus is de jacht op vossen niet geopend, omdat ze dan voor het nageslacht zorgen. Het gebruik van stroppen is echter altijd verboden via de bepalingen van het Jachtdecreet.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/strop.jpg[/img]
Een strop zoals ze door 'kenners' wordt opgesteld op een vossenwissel

De beheerders van het Molsbroek zullen de vos missen. Het dier bezette al verschillende jaren een burcht in het waterrijke reservaat en bracht er met succes zijn kroost groot. Op die manier zorgde hij als toppredator voor een gezond evenwicht. Er wordt gehoopt dat een rondzwervende vos snel het leeggekomen territorium zal overnemen.

Vogelbescherming Vlaanderen vzw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here