Paniek op Europese beurzen slaat hard toe

De Europese beurzen gingen deze namiddag scherp naar beneden. De AEX, de graadmeter van de Amsterdamse beurs, zakte deze ochtend met ruim 5,5 procent, na de middag zelfs tot min 6,6 procent. Daarmee heeft deze beursindex sinds begin dit jaar 18 percent van zijn waarde verloren . Ook andere Europese beurzen kelderen met 5,5 tot 7,5 procent. De koersdaling komt na een week met slecht nieuws over miljardenverliezen van grote Amerikaanse banken, neerwaartse groeicijfers en een scherpe koersdaling in Japan (- 4 %). Ook de angst voor een recessie in de Verenigde Staten maakt beleggers kopschuw.

De Duitse beursgraadmeter DAX stond rond twee uur ruim 5 procent lager. Dat is het grootste verlies sinds 11 september 2001, de dag van de terreuraanslagen in New York. Ook de Parijse beurs verloor bijna 5 procent. Het gaat blijkbaar erg hard neerwaarts, dit in een voorjaarsperiode waar normaal gesproken koersen stijgen. Volgens insiders wordt de AEX naar beneden gesleurd door Koninklijke Olie, Arcelor Mittal en de financiële instellingen. Koninklijke Olie heeft last van de gedaalde olieprijs en Arcelor Mittal van de lagere vraag naar staal.

Banken en verzekeraars zoals Aegon, Fortis en ING, krijgen harde klappen omdat er nog steeds veel onduidelijkheid is over de effecten van de kredietcrisis op de Europese financiële sector. Veel Europese banken komen pas volgende maand met hun jaarcijfers. Experts maken zich zorgen over verdere afschrijvingen bij bankconcerns en de winstgroei van bedrijven. Beleggers lieten vooral aandelen van banken en verzekeraars vallen op het nieuws dat twee Amerikaanse verzekeraars van obligaties in de problemen zijn gekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here