Help, de juf wordt gek

"Ik zit hier nu met twee kleutertjes op het toilet en ik hoor dat mijn klasje op stelten staat." Nog geen 20 seconden later is het inderdaad pure chaos in de klas van juf Josee. "Hup, daar heb je 't al : ik hoor er al twee huilen tot hier. Tja, dat heb je met zoveel kindjes." Josee Slechten staat al 24 jaar in het kleuteronderwijs. Elke dag komt ze met hart en ziel naar haar klasje maar elke dag keert ze ook totaal uitgeput naar huis. "Het is echt zwaar ja. In september waren we met 8 kindjes, nu zijn het er 20 meer en naar Pasen toe verwachten we er ver boven de 30."

Het jaar 2008 is uitgeroepen tot het Jaar van de Kleuter. Minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke wil zoveel mogelijk peuters naar school sturen in de hoop hun slaagkansen te vergroten. Resultaat: overvolle klasjes. De kleuterjuffen willen bijgevolg méér begeleiding en minder kleuters. "We vragen dat ook voor de kleutertjes, niet alleen voor onszelf. De kindjes hebben veel sneller conflicten met elkaar omdat ze korter bij elkaar zitten in één ruimte. Daardoor zijn ze wilder, agressiever en dat is begrijpelijk." Bovendien raakt het overzicht ook zoek met zo'n grote groep kleuters. Als alle kinderen in de gang jas, muts en sjaal aankrijgen, blijkt er één jas teveel te zijn. Kleuter Bo is er niet bij. "Tja, ik kan ze onmogelijk allemaal in de gaten houden, ik sta nu al nat van het zweet", zegt Juf Josee. "En ja, Bo is terug naar het klasje gegaan en is verder gaan spelen. Och, een teken dat ze 't hier plezant vindt, toch? " Omdat ze het alleen niet aankan, doet Josee beroep op vrijwilligers, maar ook die zijn moeilijk te vinden. "Momenteel moeten we zelfs de hulp inschakelen van Allijja, een asielzoekster uit Bosnië. Dan is het toch wel ver gekomen, niet?"

Daar waar Juf Josee vrijwilligers moet ronselen om haar job te kunnen uitoefenen, staat Juf Isabelle voor een ander probleem. Zij is de enige kleuterjuf in een dorpsschooltje en heeft maar 12 kleuters, net genoeg om het verplicht aantal leerlingen te halen. "Voor de telling naar volgend schooljaar toe, die gebeurt op 1 februari 2008, zitten we met een probleem. Tegen die datum moeten er nog nieuwe kindjes worden gezocht." Al de vrije uren van Isabelle gaan op aan het ronselen van nieuwe kleuters. "Als ik er geen 12 bij elkaar krijg is het gedaan met dit schooltje, én dus ook gedaan met mijn job

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here