Eredoctoraat voor Frank Beke.

Het Bestuurscollege van de UGent heeft vandaag beslist aan wie de universiteit op 21 maart, de Dies Natalis, een eredoctoraat zal uitreiken. De UGent kan een eredoctoraat toekennen op voorstel van de rector aan personen met buitengewoon grote maatschappelijke verdiensten, van wie een hoog moreel gezag uitgaat en/of met grote binnen- en/of buitenlandse uitstraling, en van wie kan verwacht worden dat zij een grote bijdrage leveren tot de uitstraling van de Universiteit Gent. Dit institutionele eredoctoraat wordt uitgereikt namens het Bestuurscollege.

Het Institutioneel eredoctoraat zal worden uitgereikt aan de heer Frank Beke, gewezen burgemeester van de Stad Gent (1995-2006). Frank Beke gaf gedurende zijn politieke carrière een extra dimensie aan de Stad Gent die ook de Universiteit Gent ten goede is gekomen. Frank Beke, die ook een korte academische carrière kende als assistent in de pers- en communicatiewetenschappen, besefte dat de academische wereld een rol te speelt in het onderbouwen van het beleid.

Het eredoctoraat van de faculteit Wetenschappen gaat naar prof. Peter Taylor (Verenigd Koninkrijk). Professor Taylor is zonder meer één van de meest gezaghebbende onderzoekers in de geografie. Als stichtend hoofdredacteur van het vooraanstaande Political Geography en één van de meest geciteerde geografen heeft Taylor in de afgelopen decennia een onmiskenbare stempel gedrukt op de aardrijkskunde.

Voor de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen gaat het eredoctoraat naar prof. Geert Savelbergh (Nederland). Professor Savelbergh benut zijn wetenschappelijke expertise zeer actief op verschillende domeinen. Zo leidt hij enerzijds fundamenteel en dienstverlenend onderzoek voor het Nederlands Olympisch Comité, de Nederlandse Voetbal- en Volleybalbonden en anderzijds projecten over technologie ontwikkeling zoals ontwikkeling van schoeisel voor kinderen met evenwichtsproblemen.

In de faculteit Ingenieurswetenschappen krijgt Prof. Francesco Dal Co (Italië) het eredoctoraat. Als eminent onderzoeker en kritisch en geëngageerd denker heeft professor Dal Co van de architectuur de inzet van een maatschappelijk debat gemaakt. Behalve als auteur van talloze boeken en artikelen deed hij dat als tentoonstellingsmaker, niet enkel van monografische tentoonstellingen, maar ook als directeur van de Architectuurbiënnale van Venetië, de meest vooraanstaande en grootste internationale architectuurtentoonstelling ter wereld.

In de faculteit Economie en Bedrijfskunde wordt Prof. Arij Bovenberg (Nederland) gevierd met een eredoctoraat. Prof. Bovenberg behoort tot de meest geciteerde Nederlandse economen en scoort zeer hoog in internationale rankings. Hij slaagt erin zijn wetenschappelijke inzichten te laten doorsijpelen in het maatschappelijke debat. Momenteel publiceert hij vooral over overheidsfinanciën, belastingen, pensioenen en vergrijzing.

De faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen kent een eredoctoraat toe aan Dr. Robert Edward Slavin (USA). Dr. Slavin is een pionier op het gebied van samenwerkend leren, waarbij hij deze aanpak theoretisch en empirisch heeft gefundeerd. Hij is ook de drijvende kracht achter 'evidence-based' education waarbij hij onderwijskunde heeft omgevormd van een sterk op intuïtie gebaseerde praktijk naar een empirische wetenschap.

Guido Van Peeterssen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here