Grootschalige oplichting van zelfstandigen via dure advertentieruimte

Eind 2007 veroordeelde de correctionele rechtbank te Gent veroordeelde 4 reclameronselaars achter Magazine Press en Publiteam tot een geldboete en een voorwaardelijke gevangenisstraf. "Het gerecht erkent hiermee de ernst van deze grootschalige oplichting van zelfstandigen via dure maar waardeloze advertentieruimte, vaak zelfs voor fictieve goede doelen," aldus de ondernemersorganisatie UNIZO. Binnenkort wordt uitspraak verwacht aangaande de burgerlijke belangen.

UNIZO bracht de zaak enkele jaren geleden aan het rollen met een "Zwartboek" rond reclameronselaars. Daarop meldden heel wat gedupeerde ondernemers zich bij UNIZO. Allen hadden ze zwaar betaald voor peperdure reclames die dan in boekjes verschenen die amper een oplage hadden of die niet in hun eigen regio werden verspreid. UNIZO spande in 2002 een klacht in tegen Magazine Press en Publiteam. Nu volgde dus de uitspraak. De afhandeling van de burgerlijke belangen wordt binnenkort verwacht.

De voorbije jaren probeerden ook andere malafide reclameronselaars geld af te luizen van ondernemers. Meestal gaat het nu om advertenties op waardeloze internetsites. Eerder dit jaar nog bekwam UNIZO een voorlopige stop van de misleidende activiteiten van Internet Bedrijvengids, een tot dan erg actieve reclameronselaar. UNIZO diende ook klacht in tegen Belgisch Internet Register, Fair Guide en Mediagroep Vlaanderen.

Om dergelijke misleidende praktijken te stoppen dringt UNIZO aan op een kortere periode tussen klacht en uitspraak van strafrechtbank. De ondernemersorganisatie pleit tevens voor een strengere aanpak van de daders. Daarenboven wil UNIZO veroordeelde reclameronselaars een verbod opgelegd zien nog langer een gelijkaardige beroepsactiviteit uit te oefenen. Gedupeerden van reclameronselaars kunnen zich melden via info@unizo.be. Op www.unizo.be/reclameronselaars staan een aantal tips om aan dergelijke dubieuze reclameronselaars te ontsnappen. Niks tekenen, niks terugsturen blijft de basisboodschap.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here