Kevin is sinds zijn achtiende tegen wil en dank dakloos

"Iedereen denkt dat ik hier lig omdat ik dat wil, uit protest of zo. Maar ze zijn verkeerd. Ik zit hier, tegen wil en dank." Kevin is 21 en al drie jaar dakloos. Hij maakt deel uit van de nieuwe generatie daklozen : jonge mensen die zich niet bij de situatie willen neerleggen. Die nieuwe generatie daklozen leeft verborgen, weg uit het straatbeeld.

In Gent worden ze opgevangen door Huize Triest. "We hebben plaats voor 40 mensen in 16 kamers. Gisteren nog kregen we 180 telefoontjes maar we hadden nog maar 1 bed vrij", zegt Werner, de verantwoordelijke van Huize Triest. In het centrum zitten sinds geruime tijd vooral jonge mensen. "Het valt inderdaad op dat de jongeren een recent fenomeen zijn binnen het daklozenwereldje" , aldus Werner. "Een pijnlijke zaak want ze hebben vaak echt geen andere uitweg."

Sylvia, Jim, Sonny, Kenny, Steve: allemaal twintigers en dertigers die om één of andere reden leven met een hoop schulden en zonder dak boven hun hoofd. Als het opvangcentrum de deuren sluit tussen Kerst en Nieuwjaar staan zij, samen met 35 andere daklozen met hun hele hebben en houwen op straat. Een telefoontje naar de centrale dispatching leert ons dat de situatie voor deze mensen hopeloos is :"Nee meneer", klinkt het aan de andere kant van de lijn, "Wij kunnen die mensen niet helpen. Hier in Gent zit alles vol. In Antwerpen gaan ze ook niet terecht kunnen. Ze zullen naar Brussel moeten."

In Brussel doen we de test : Hoe makkelijk is het om als dakloze een dak boven het hoofd te krijgen voor 1 nacht ? En het moet gezegd, de extra bedden die de overheid in december voorzag, blijken aan de vraag te voldoen. Een reportage van Désiré Naessens voor telefacts, nu woensdag 9 januari 2008 om 22.20 uur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here