Gent: Ledeberg kiest Prins Karnaval

Ledeberg organiseert op zaterdag 19 januari zijn veertiende Prins Karnaval- verkiezing. Opmerkelijk is dat er dit jaar geen officiële Prinses Karnaval is, bovendien wijkt de Karnavalverkiezing uit naar Gentbrugge. De kandidaten voor de prinsentitel zijn Blutske, die als deelnemer van de Karnavalgroep De Muiletrekkers naar voor wordt geschoven, en Ozzie, die voor Karnavalgroep Dutsenclub in het strijdperk treedt.

Blutske (Andy Stalpaert, 24 jaar) komt als arbeider aan de kost. Hij maakte kennis met Karnaval Ledeberg via de werking van LKV De Muiletrekkers. De ambiance en de sfeer beviel Blutske in die mate dat hij in dit seizoen een gooi naar de felbegeerde prinsentitel wil doen. Hij wil op die manier de karnavalsdeuren voor nog meer jongeren open zetten en de solidariteit tussen karnavalisten nog laten groeien. Ozzie (Oswald De Vulder, 48 jaar) komt aan de kost als bediende. Hij is al sedert verschillende jaren een fervent lid van LKV Dutsenclub. Ozzie staat er bekend om zijn ambiance-inbreng en zijn feestvierdercapaciteiten. Hij houdt veel van het volkse karakter van het Ledebergse karnaval en draagt de vriendschap tussen de verschillende verenigingen ook hoog in het vaandel.

Bij het afsluiten van de officiële inschrijvingsperiode was er geen enkele geldige inschrijving, zodat er in 2008 geen Prinses Karnaval voor Ledeberg zal verkozen worden. De organisatoren wijten dit niet direct aan een gebrek aan belangstelling maar vermoeden dat de voorbereidende campagnes de laatste jaren veel zwaarder geworden zijn, zowel op financieel vlak als op menselijke inzet. Het hoge kwaliteitsgehalte van de shows van de recentste verkiezingen en het aldus gecreëerde verwachtingspatroon speelt hierbij tevens een rol. Het wordt ook steeds moeilijker om sponsoring voor dit soort activiteiten te vinden. De belangstelling voor een titel van prinses bestaat nochtans nog steeds want een aantal karnavalverenigingen stelden dit seizoen een eigen prinses voor de club aan.

De opvolging van prins Kristof belooft een spannende maar ook leuke strijd te worden. De kandidaten komen zeer goed voorbereid in de arena en zijn al verschillende maanden campagne aan het voeren. De pré-electorale periode was bij Karnaval Ledeberg goed gevuld en je kon moeilijk naast de promotie van de kandidaten kijken. De Ledebergse karnavalisten werden vanaf november frequent geconfronteerd met etentjes, campagnebals, ludieke acties en kroegentochten van de kandidaten. Wie de Ledebergse titel wil veroveren moet, na zo een intense voorbereiding, wel over goede papieren beschikken want deze verkiezing wordt als één van de zwaarste uit de regio beschreven. De nieuwe Prins mag natuurlijk het voortouw nemen op de 23ste Ledebergse karnavalstoet die op zaterdag 16 februari vanaf 15 uur onder het motto "Druumfabrieke", door de straten van de deelgemeente trekt. Hij zal ook de talrijke Ledebergse karnavalisten door de vierdaagse Ledebergse karnavalgekte loodsen.

Door de renovatie van het dienstencentrum Ledeberg moet Karnaval Ledeberg noodgedwongen uitwijken naar de polyvalente zaal van het Dienstencentrum Gentbrugge. De optie om een tent op een Ledebergse locatie te plaatsen bleek financieel en logistiek een te zware opgave. De karnavalisten beschouwen deze tijdelijke verandering een beetje als "ontwikkelingswerk op een buurgemeente". De veertiende Prinsverkiezing heeft dus plaats op zaterdag 19 januari om 20 uur in de feestzaal van het Dienstencentrum Gentbrugge aan de Braemkasteelstraat. De kaarten (6 euro), die toegang geven tot de verkiezing en die meteen ook recht geven op een stem voor de prinsverkiezing, zijn volledig uitverkocht. Wie er nog wil bij zijn kan eventueel de avond zelf zijn kans wagen maar heeft weinig kans.
Als voorloper van het eigenlijke Ledebergse karnavalsweekend brengen verschillende plaatselijke karnavalsverenigingen op vrijdagnamiddag 8 februari om 14 uur een gratis seniorenkarnavalshow in de cafetaria van het Centrum voor Senioren "De Vijvers" in de Walstraat. Op die manier wordt aan bewoners en sympathisanten de gelegenheid geboden om een stukje mee te vieren met de karnavalsgekte.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here