Waregem start proefproject afschaffing kleinste euromuntjes

Op voorstel van UNIZO-Nationaal, zal UNIZO-Waregem in samenwerking met het stadsbestuur een proefproject opzetten om de kleinste euromuntjes uit de omloop te halen. Zowel uit onderzoek bij winkeliers als bij klanten blijken deze muntjes voor tijd- en geldverlies en ander ongemak te zorgen. Met het proefproject in één gemeente willen UNIZO en het bij UNIZO aangesloten VDV, Verbond der Voedingsdetaillisten, de weerslag ervan in de praktijk uittesten. In Nederland werd dezelfde procedure met succes afgerond. UNIZO-Waregem en het stadsbestuur zullen nu samen met de betrokken ondernemers en met steun van de UNIZO-experts de planning en de timing voor de actie ontwikkelen. UNIZO wil nog dit voorjaar starten met het project.

België kan de eurocentjes niet zelf afschaffen. Dat is een beslissing van de Europese Centrale Bank. Die gaf eerder al het probleem toe. Wel kunnen afspraken gemaakt worden om het gebruik van de euromuntjes op een klantvriendelijke manier tegen te gaan uiteraard zonder invloed op de prijzen. In Finland is dat al enkele jaren het geval. Ook in Nederland loopt de operatie met succes na een proefproject in de gemeente Woerden. Zeker in kleinere supermarkten, bakkers en slagers zorgen de kleinste muntjes voor veel ongenoegen, aanschuiven, rompslomp en kosten. Ook de klanten zullen er alleen maar hun voordeel mee doen, benadrukt UNIZO. Op de prijzen heeft het project geen enkele invloed en alle deelnemers engageren zich tot het volgen van strikte spelregels. Zo kan er enkel afgerond worden als winkels vrijwillig meewerken. Bij alle deelnemende ondernemers zal dat duidelijk worden aangegeven. De normale afrondingsregels gelden: 1 en 2 cent worden afgerond naar 0.
6 en 7 cent naar 5. 3 en 4 cent worden afgerond naar 5, 8 en 9 cent worden afgerond naar 10. Enkel het totaalbedrag wordt afgerond, niet de afzonderlijke producten. Als klanten gepast willen betalen, dan kan dat nog altijd. In dat geval wordt niet afgerond. Voor elektronische betalingen wordt het totaalbedrag niet afgerond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here