Vlaanderen kan massaal besparen op drinkwater

Spirit steunt de actie Music for Life en is verheugd over de grote belangstelling voor de globale problematiek van beschikbaarheid van zuiver water. Dat we zelf zeer onzorgvuldig omgaan met ons drinkwater (en daar begint onze betrokkenheid met de rest van de wereld) ontgaat ons in grote mate.

In Vlaanderen wordt tot 40 % van het bovengepompte en gezuiverde water gewoon doorgespoeld in het sanitair, gebruikt om de was te doen, de wagen te wassen of de tuin te sproeien. Er is nochtans een alternatief. Door opvang en gebruik van regenwater kunnen we enorm besparen op drinkwater. Minder drinkwater bovenpompen gaat de verschraling van de drinkwaterlagen tegen (in sommige streken is het desbetreffend vijf voor twaalf!). Door drinkwater voor bepaalde functies te vervangen door regenwater gaat uiteraard de factuur van waterverbruik (en de erop gevestigde belasting) minder wegen op het gezinsbudget. Investeren in afkoppeling, hergebruik en infiltratie op privé-eigendom kan Vlaanderen fors helpen besparen op rioleringswerken. Bovendien gaan de waterzuiveringsstations beter functioneren en de overstorten minder vervuilen bij forse regenbuien.

Belangrijk is bovendien dat we ervaring en technologiekennis inzake hergebruik opbouwen. Die kleinschalige kennisopbouw is een uitermate geschikt exportproduct voor de derde wereld waar grote financiers de waterbevoorrading in handen nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here