'Mons Pietatis' in het voormalige Stadsarchief.

Afgelopen onderdag opende onder grote belangstelling de tentoonstelling 'Mons Pietatis', een kunstproject van de studenten secundair onderwijs, plastische opvoeding van de Arteveldehogeschool. Het thema 'Mons Pietatis' verwijst naar de geschiedenis van het voormalige Stadsarchief in de Abrahamstraat te Gent. Oorspronkelijk was dit gebouw namelijk een pandjeshuis; een openbare kredietinstelling die leningen afsloot in ruil voor onderpand. Deze instelling werd geëxploiteerd door de Kerk en kreeg de toepasselijke naam 'Berg van Barmhartigheid'. Gewapend met de slogan "Hier leent men den aermen oock sonder interest", bood men een alternatief voor de gebruikelijke woekerrentes. Later werd de 'Berg van Barmhartigheid' een stadsarchief en momenteel is het de thuishaven van tal van culturele instellingen zoals theater Taptoe, Bluenote en het Vlaams Reproductiefonds.

Voor dit project sloegen de Arteveldehogeschool, theater Taptoe en de Stad Gent de handen in elkaar en kregen de studenten plastische opvoeding de unieke kans om tentoon te stellen in een deel van de authentiek bewaarde pandjesruimte. De studenten werden uitgedaagd zich te verdiepen in de geschiedenis, de sfeer en de symboliek van het gebouw en hun bevindingen vervolgens plastisch te vertalen in creatieve en visueel prikkelende beelden. Het resultaat is een veelheid aan schilderijen, beeldhouwwerken en kijkdozen die als onderpand in de oorspronkelijke ruimtes worden tentoongesteld. Dankzij deze kunstwerken wordt het voormalige stadsarchief weer heel even een hedendaagse 'Berg van Barmhartigheid'.

Deze tentoonstelling is dus niet enkel de gelegenheid bij uitstek om het werk van deze studenten te zien, maar ook een eenmalige kans om nog een haast ongekend en authentiek stukje Gents erfgoed te ontdekken. Het kunstproject is gratis te bezichtigen op 21, 22, 23, 28, 29 en 30 december 2007 en op 4, 5 en 6 januari 2008, telkens van 10.30 uur tot 16.30 uur in het voormalige Stadsarchief, Abrahamstraat 13, 9000 Gent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here