800 gezinnen in Oost-Vlaanderen besparen energie

Op 1 november ging de campagne Klimaatwijken voor de derde keer van start. In Oost-Vlaanderen sloten 84 wijken, goed voor bijna 800 gezinnen, de weddenschap af met hun gemeentebestuur: wedden dat we 8% energie kunnen besparen? Dit is een verdubbeling van het aantal deelnemers ten opzichte van vorige campagne. Toen was het resultaat 9% energiebesparing. Dit jaar willen ze dit minstens even goed doen.

19 Oost-Vlaamse steden en gemeenten

De provincie Oost-Vlaanderen coördineert voor de 3de keer de campagne Klimaatwijken, een initiatief van de Bond Beter Leefmilieu. In negentien Oost-Vlaamse steden en gemeenten gingen inwoners op 1 november de uitdaging aan om in zes maanden tijd 8% energie te besparen. Het gaat om Assenede, Beveren, Brakel, Deinze, Dendermonde, Destelbergen, Eeklo, Geraardsbergen, Kaprijke, Lochristi, Merelbeke, Ninove, Ronse, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Waasmunster, Zottegem en Zulte. Als dit lukt, krijgen ze van de provincie Oost-Vlaanderen een mooie beloning bovenop de energiefactuur die sowieso een pak minder zal zijn. Distributienetbeheerder Eandis voorziet bovendien een spaarpakket (spaarlamp + spaardouchekop) voor elk deelnemend gezin.

Hoe werkt Klimaatwijken?

De deelnemende gezinnen houden wekelijks de meterstanden van gas en elektriciteit bij en vergelijken die met hun energiegebruik van vorig jaar. Ze krijgen ondersteuning van een energiemeester, een vrijwilliger uit elke klimaatwijk die een stoomcursus energiesparen kreeg. De energiemeester geeft energiebesparende tips aan de gezinnen van zijn klimaatwijk. Maar liefst 100 vrijwilligers worden dit jaar door de provincie opgeleid tot energiemeester.

Het toepassen van de vele energietips, bespaart energie en dat zonder comfortverlies. Zelfs zonder grote investeringen, door het toepassen van eenvoudige 'goede huisvader'-technieken en met een beetje gezond verstand en discipline zijn de deelnemers al een heel eind op de goede weg.

Op 30 april 2008 stopt de meetcampagne en wordt duidelijk wie hoeveel bespaard heeft en waar de weddenschap gewonnen is.

Meer info: www.oost-vlaanderen.be/klimaatwijken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here