Dienstweigeraars B-H-V veroordeeld tot effectieve boetes

Vanmorgen veroordeelde de Brusselse strafrechter een eerste groep van enkele tientallen Vlamingen uit de kieskring B-H-V, die op 10 juni geweigerd hadden een rol als voorzitter of bijzitter te aanvaarden omwille van de niet-splitsing van de kieskring. Betrokkenen werden veroordeeld tot effectieve boetes van 412 euro, bedragen die nog verhoogd zullen worden met allerlei gerechtskosten.

De correctionele rechtbank stelde zich hiermee op een uiterst formalistisch standpunt, waarbij hoegenaamd geen rekening werd gehouden met het ongrondwettig en discriminatoir karakter van de unitaire kieskring, zoals vastgesteld door het Grondwettelijk Hof. Ook werd op geen enkel vlak rekening gehouden met de oproepen van de lokale overheden en met name van de burgemeesters, die vaak zelf een boycot-houding hadden aangenomen. Deze argumenten waren voordien wel gevolgd door de strafrechter van Dendermonde. Zelfs een opschorting van straf werd niet overwogen, want dit zou een "verkeerd signaal" zijn.

Het Vlaams Belang reageert met onbegrip en verontwaardiging op deze veroordeling. De Brusselse strafrechter heeft met zijn merkwaardig standpunt vandaag het signaal gegeven dat de regering straffeloos de Grondwet naast zich neer kan leggen maar dat verantwoordelijke burgers en burgemeesters die zich wél aan de Grondwet houden, gecriminaliseerd mogen worden. Het incivisme wordt op die manier tot norm verheven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here