Armoede achter de villagevel

"In mijn portemonnee zit op dit moment niks meer en op mijn rekening staat 3 euro 65 cent. En dan te bedenken dat ik tot voor kort nooit de prijs van een brood heb geweten omdat we gewoon alles kochten wat we nodig hadden -zonder nadenken." Inge is sinds kort een alleenstaande moeder met zes kinderen. Ze woont in een mooi huis, rijdt met een mooie auto, gaat mooi gekleed.

Maar schijn bedriegt: tot voor kort was Inge rijk, nu is ze arm. "Ik heb nooit kunnen inschatten dat dit zou gebeuren, maar het kan echt iedereen overkomen." Inge is geen alleenstaand geval. Eén Belg op zeven leeft onder de armoedegrens. Bij alleenstaande moeders is dat zelfs één op drie. Het is een nieuwe groep van armen die er vaak alles aan doen om hun armoede verborgen te houden voor de buitenwereld. "Als ik hier zit te wenen, dan zal dat nooit iemand zien. Dat gebeurt achter de schermen. Je probeert sterk te zijn, ook voor de kinderen." Inge en haar man hadden samen een zaak en waren goed bemiddeld maar sinds hun scheiding stapelen de schulden zich op. Als alle rekeningen betaald zijn, blijft er wekelijks amper 50 euro over. Een kerstbudget is er niet. "De kinderen hebben altijd alles gekregen wat ze maar wilden maar dit jaar, met Kerst in zicht, zal het voor hen pijnlijk anders zijn. Ik probeer de kinderen wel uit te leggen waarom het zo is."

Ook Kathy ondergaat sinds haar scheiding hetzelfde lot. Voordien had ze een goed draaiende horecazaak in het hartje van Antwerpen. Omwille van het avondwerk laat ze die zaak na haar scheiding voor wat ze is. "Ik had geen andere keuze. Mijn zoontje had me nodig en ik was er niet voor hem. Maar sinds ik mijn werk heb moeten opgeven leven we in armoede, ook al zal je het niet meteen zien aan ons. Daar ben ik dan weer te trots voor." Nochtans is Kathy sinds kort wel verplicht om haar trots opzij te zetten en klopt ze wekelijks aan bij Moeders voor Moeders, een hulporganisatie die minderbedeelden voorziet van oa voedsel.

Kathy: "Het was met een wrang gevoel dat ik hier voor het eerst kwam maar eigenlijk moet je in het belang van je kinderen je trots soms opzij zetten." Bij de hulporganisatie ondervinden ze dagelijks dat het aantal verborgen armen toeneemt. "We hebben vooral de indruk dat de groep van alleenstaande moeders het steeds moeilijker krijgt. We zien hier echt schrijnende dingen."

Telefacts volgt deze twee alleenstaande moeders – in verscholen armoede – in hun voorbereidingen naar Kerstmis op woensdag 19 december 2007 om 22.20 uur, een reportage: Nicholas Lataire

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here