...

Betoging kernenergie : meer scheuren dan ooit

kerncentrale
Hierboven staat de kerncentrale van Doel afgebeeld, bij Antwerpen.

Volgens een rapport dat internationale experts maakten voor de FANC (het Belgisch controleorgaan straling) zitten er méér scheuren in de reactoren van Doel 3 en Tihange 2 dan men kon vermoeden. Het is belange niet zeker of men de kerncentrales nog kan opstarten. Climaxi lanceert samen met anderen in ieder geval een aantal acties om ze definitief te sluiten. Kernenergie mag niet gevaarlijk worden.

Door dit nieuws staat Electrabel met de rug tegen de muur. In een persmededeling zegt het bedrijf dat het niet om méér scheuren gaat maar om een strengere detectiemethode. Méér scheuren is méér scheuren denkt Climaxi.

Volgens internationale experten valt met de situatie niet te lachen. De scheuren zouden kunnen vergroten en een reëel gevaar in zich houden voor echte lekken. Bovendien bestaat het risico dat de scheurtjes nog zullen groeien, zegt kernenergiespecialist Digby Macdonald van de universiteit van Berkeley. De kernreactoren zitten immers vol water, dat voor twee derde uit waterstof bestaat. “Door de waterstofatomen bouwt de waterstofdruk zich op. Het staal zwelt vervolgens op en de scheurtjes groeien.” Door die extra druk kan een breuk ontstaan in een kernreactorvat en kan koelwater verloren gaan, zegt MacDonald in Het Laatste Nieuws.

De atoomgeleerden roepen ook op om een wereldwijd onderzoek te starten in alle kerncentrales. Dit ‘scheurfenomeen’ zou wel eens de mazelen of Ebola kunnen zijn van de centrales, zegt Macdonald. In 2012 al stelde de Nederlandse studiegroep Wise dat Borssele en Dodewaard dienden onderzocht te worden, omdat het reactorvat door dezelfde firma (RDM) gebouwd was als de Nederlandse centrales. De Nederlandse regering vond dat samen met anderen (VS, Argentinië, Duitsland enz…) niet nodig.

Hopelijk gaat men daar nu anders over denken.

Climaxi maakt zich in elk geval grote zorgen: ‘Er is wel een klein verschil tussen de mazelen en Ebola. Indien men niet precies weet welke van de twee het wordt, dan legt men beter zo snel mogelijk de centrales stil in plaats van plannen te koesteren om er een aantal zelf open te houden.” Climaxi stelt zich ook vragen bij de paniek die door België gejaagd is via de zogezegde mogelijkheid tot stroomuitval: “Wat heeft men met het creëren van die dreiging proberen bereiken? Waarom is met niet al jaren bezig met dit te vermijden door hernieuwbare energie als primaire noodzaak te ontwikkelen?”

Op 10 maart organiseert Greenpeace om 20 u een debat met o.m. Jan Vandeputte en Bart Martens in het Ecohuis. Op 11 maart organiseren Greenpeace Antwerpen, vzw Climaxi, Ecokot en de studenten van U-ACT om 16 uur een Flashmob op de Groenplaats. Op 15 maart betogen wij om 14 uur samen met andere Belgen, Nederlanders en Duitsers te Huy (Tihange) tegen kernenergie. Info: famke(at)climaxi (punt)be.

https://www.stop-tihange.org/nl/