...

Public Domain Day 2015: recht op auteursrecht ?

boekenPublic Domain Day 2015: recht op auteursrecht ?


Het bijzonder geval van Antoine de Saint-Exupére

Op 7 februari 2015 vindt in Brussel voor de derde keer het Feest van het Publiek Domein plaats. Zaterdagnamiddag zetten de Koninklijke Bibliotheek van België, het Centre de Recherche Information Droit et Société (CRIDS), Cinema Nova en de vzw Constant De kleine Prins in de bloemetjes. Het wereldberoemde boek van Antoine de Saint-Exupéry kwam dit jaar in het publiek domein terecht. Maar een Franse wet zorgt voor surrealistische situaties.

Elk jaar op 1 januari belanden duizenden creaties in het publiek domein, 70 jaar na de dood van hun auteurs. Vanaf dan mag hun werk vrij verspreid, bewerkt en vertaald worden. Dit jaar is dat onder meer zo voor kunstenaar Edvard Munch en schrijver Antoine de Saint-Exupéry.

Feest van het Publiek Domein
Sinds 1 januari mag iedereen in België en Europa het werk van Saint-Exupéry dus vrij gebruiken. En dat mag gevierd worden! Zaterdag 7 februari 2015 slaan de Koninklijke Bibliotheek van België, het CRIDS, Cinema Nova en de vzw Constant de handen in elkaar om deze bijzondere dag te vieren. Met speciale aandacht voor het bijzonder geval van Saint-Exupéry. Want het principe van het publiek domein is eenvoudig, maar de toepassing ervan is niet altijd even vanzelfsprekend.

Surrealistische situatie
In tegenstelling tot de rest van Europa moeten de Fransen nog auteursrechten betalen op het werk van Saint-Exupéry tot het jaar 2045. De Franse wetgeving voorziet namelijk een uitzondering voor schrijvers die tijdens WO II sneuvelden in dienst van het vaderland. Ook Saint-Exupéry kreeg postuum de titel ‘Mort pour la France’. En dus wordt het auteursrecht op De kleine Prins in eigen land met maar liefst 30 jaar verlengd.

“Een kopie van De kleine Prins die in januari 2015 in Brussel is gemaakt, is geen inbreuk op het auteursrecht, daar dit recht in België op 1 januari 2015 is verstreken. Eenzelfde kopie die in Frankrijk zou zijn gemaakt, blijft echter wel onderworpen aan de controle door de erfgenamen van de Saint-Exupéry.”

Séverine Dusollier, experte in auteursrechten bij het Centre de Recherche Information, Droit et Société (CRIDS)

Auteursrechten voor dummies
Waar behoort Saint-Exupéry’s De kleine Prins tot het publiek domein en waar niet? Kunnen de erfgenamen het figuurtje nog als merk registreren? Séverine Dusollier licht op 7 februari het bijzonder geval van Antoine de Saint-Exupéry toe in de Koninklijke Bibliotheek van België. Tegelijk wordt de website www.saintexupery-domainepublic.be officieel gelanceerd.

Workshop voor kinderen
Ook de jonge bewonderaars van De kleine Prins worden niet vergeten. Er is een voorleesmoment en een workshop geïnspireerd op het boek. Afsluiten doen we met een rondleiding door LIBRARIUM. Daar wordt werk getoond van auteurs die dit jaar in het publiek domein terechtkomen. ‘s Avonds krijgt het feest een vervolg in Cinema Nova.

Het Feest van het Publiek Domein is een samenwerking tussen de vzw Constant, Cinema Nova, de Koninklijke Bibliotheek van België en het CRIDS.

Programma
Namiddagprogramma (in de Koninklijke Bibliotheek)

15.00 uur: Voorlezen uit De Kleine Prins, ouders zijn toegelaten (NL / FR)

15.45 uur: ‘L’odyssée du Petit Prince dans le domaine public’, presentatie door Sévérine Dusollier (CRIDS) / Tegelijkertijd een workshop voor kinderen: ‘Schrijven met beelden, tekenen met woorden’

16.15 uur: Rondleiding door LIBRARIUM ‘Schrijvers in het publiek domein in 2015’

Het avondprogramma start om 17.30 uur in Cinema Nova, met onder meer een beeldverhaalworkshop rond Krazy Kat.

Bron: Koninklijke Bibliotheek van België