Franse straaljager stort neer boven onbewoond gebied

Een Franse straaljager die donderdagnamiddag van op de luchtmachtbasis van Saint-Deniez (Haute-Marne) vertrok is rond 18.20 uur neergestort boven de gemeente Neuvic (departement Corrèze). Volgens de Franse autoriteiten is de piloot vermist. Het toestel is een Rafale, een multifunctioneel gevechtsvliegtuig, dat sinds juni 2006 in dienst van de Franse luchtmacht is.

Het gaat om een tweepersoonstoestel dat op dat ogenblik slechts door één enkele piloot bemand werd. Het toestel voerde een klassieke trainingsvlucht uit op 4.000 meter hoogte in aanwezigheid van een tweede Rafale. Het toestel verdween van de radar en stortte neer in een onbewoond gebied. De neergestorte piloot heeft volgens zijn overste brevethouder met de hoogste kwalificatie. Men twijfelt er aan dat de piloot zijn schietstoel heeft kunnen gebruiken.

De Rafale werd voor het eerst gebruikt de maanden mei en juni 2007 tijdens een missie in Tadjikistan. Ze stegen op van de luchtmachtbasis Douchanbé om de NATO grondtroepen te ondersteunen. Tot aan de crach waren er 27 Rafale in dienst, waarvan 21 tweezitters en 6 éénzitters. Van zodra het toestel of de wrakstukken ontdekt zijn zullen de Franse justitie en het Franse leger een onderzoek starten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here